Svar på anonym kommentar

Att Thyra var med på dagens cykeltur har tydligen fått någon, en feg liten stackare, att bli upprörd.

Jag vet mycket väl att en tik ska ta det lite lugnare efter parning, men än har det inte ens gått 3 veckor och jag tänker inte förbjuda Thyra att röra på sig. Ärligt talat, vad blir det kvar av en hund som normalt får röra på sig fritt varje dag om den ska gå kopplad i 9 veckor?!? Är Thyra dräktig, då vill jag att hon är stark och frisk när det är dags för valpning, och den dagen hon börjar dra ner på tempo kommer aktiviteter och motion anpassas efter det. Jag kommer ihåg att hon var med och tränade sittande i grupp med tjockismage när hon väntade Dream-kullen. För att inte bli kall om magen fick hon sitta på en vetbed.

Dagens cykeltur handlade inte om någon tvingande motion. Hundarna sprang mestadels lösa och jag cyklade fram i lugn och ro. När vi kom in på smalare stigar nere vid brukshundklubben fick jag till och med lov att hoppa av cykeln och gå, för annars hade jag kunnat cykla ihjäl mig. Innan vi gav oss ut idag så var jag i valet och kvalet om Thyra skulle få följa med eller inte, och bestämde mig för att det var klart att hon skulle följa med.

Jag anser att jag är lagom aktsam med Thyra. Som jag nämnde i förra inlägget så vill jag inte att hon hälsar på främmande hundar, p.g.a smittrisken, och Lhine får inte leka med henne längre eftersom att hon är väldigt hårdhänt mot sin mamma.

Thyra är ingen såspåse som nöjer sig med att gå koppelpromenader, utan hon vill träna och röra på sig. Varför ska hon då tvingas att ha tråkigt innan vi ens vet att hon är dräktig?

Lämna gärna kommentarer på hur ni tänker kring en parad och ej bekräftat dräktig tik!


Oh no! Thyra springer lös!

28 september, 2009 | 39 kommentar »

39 kommentarer till “Svar på anonym kommentar”

 1. Annika:

  Jag tycker du gör helt rätt i att låta henne röra sig som vanligt tills du vet och känner att det är dags att ta det lugnt med henne. En glad hund mår bättre än en som har tråkigt.Du vet gott hur man ska sköta sina hundar. Jag tror du har det hela helt klart för dig. Fortsätt som vanligt och bry dig inte om att någon inte tycker som du.
  Lycka till!

 2. Thina o hundarna:

  Ja du Sandra tänk att folk orkar. Tänker på mej själv när jag var gravid med det sista barnet. Då frågade jag läkaren om det var farligt att köra häst (hade travhästar) Nej sa han sitter det så gör det. Sitter det inte så får du missfall även om du ligger still i 9 månader. Tror det är samma med hundar o alla andra djur med för den delen. Jag körde häst till månad 8 då hade jag problem att ta mej i o ur vagnen. Du känner din hund o vet vad hon klarar. Tror dom mår bra av att röra sej.

 3. Jossan, Malte o Fajjo:

  Du gör helt rätt genom att låta henne röra på sig. Inte är det fel att låta sin hund springa i sin egen takt och lite hur dom vill? Lika så med valpar, man ska ju inte träna dom för tidigt men springa fritt i sitt eget tempo är ju inte fel. Tror du vet bättre än den där anonyma och att du har nog med erfarenhet med parningar, dräktighet osv. Du har helt rätt med det du skrivit!

 4. Åsa och toktassarna:

  Gravida bör åxå träna och röra på sig. En förlossning blir lättare om man är vältränad och i form. Inte i elitform, det behövs inte, men i form.

  Signe tävlade fö agility någon månad in på sin dräktighet, tror det var sista helgen man får enligt reglerna tom, eller om det var en vecka innan dess. Hon födde sju friska valpar och mådde kanon själv.

  Visst ska man vara aktsam. Men graviditet/dräktighet är ingen sjukdom!

 5. Gunilla:

  Me sandra det förstår du väl att du nu måste sätta in Thyra i ett glasskåp fullt med bomull och bara ta ut henne när hon behöver göra ifrån sig eller äta och dricka så att hon blir en fet och orörlig golden som sen om och när det är dax för valpning inte orkar med valpningen.
  Nej skämt och sido jag tror på dig och om man känner Thyra så vet väl alla att hon skulle må skit och klättra på väggarna om hon inget får göra.

 6. Michelle:

  Ingen hackar på gravida kvinnor som är ute och powerwalkar så varför detta pjosk.. Vissa tänker sig inte för innan dem säger saker och tror att det är fritt fram bara för att det är på internet..

 7. Fran:

  jisses att folk orkar!
  klart din thyra ska motioneras.

  det jobbiga med bloggar är att man måste förklara sig för folk som orkar kommentera dumma saker, det ska man inte behöva!!!

  you go girl!

 8. Mattias:

  Lägg inte energi på någon som är anonym, det är de aldrig värda. Kör på och följ din plan:)

  /Hälsningar från Vingåker

 9. Annica:

  Jag tycker du gör helt rätt som motionerar Thyra.
  Tummen upp!!!
  Jag har alltid motionerat mina tikar i den mån de orkar röra på sig.
  Nu håller vi tummarna för små puppisar.
  Kram

 10. Lovisa, Inja & Fendi:

  Min tanke – och så som jag skötte Inja – är att de ska få fortsätta med den motionen som de är vana vid tills de själva visar att de inte orkar lika mycket. Jag tränade inte lika mycket frisbee och agility (pga hoppen) men promenerade, cyklade, busade och gjorde allt annat med henne (tränade frisbee och agility också, men som sagt var inte lika mkt). Vet en staffeuppfödare som cyklar med sina högdräktiga tikar in i det sista för att försäkra sig om att de inte tappar onödigt med muskler inför valpningen och så vitt jag vet har han inte haft några problem med sina tikar. Tycker du har en sund inställning och jag tror definitivt att det är mer skadligt att INTE röra på sig!

 11. Carro - Lantismamman:

  Skit i vad vissa idioter skriver. Det är bara avundsjuka! Du vet vad som är bäst för din Thyra, du skulle ju heller aldrig riskera att något hände. Du vet ju vad du gör! Ha det gott!!

 12. Annette:

  Go Sandra… du gör helt rätt!!! Klart Thyra ska ha/få motion, dräktighet är ingen sjukdom!!!!
  Kram

 13. Carin:

  Thyra och jag kanske ska göra sällskap i soffan och äta chokladpraliner 😉 Säger som andra kör på tills du märker att det är dags att trappa ner. Du känner Thyra bäst! Motion mår alla bra av även vi gravida/dräktiga.

 14. Funderat:

  Säger bara. Kom inte och klaga sen när det inte blir några valpar eller att någon dör efter förlossningen. En sak och gå lite fortare än att springa.

  Svar till Funderat: Hur jag ska kunna komma och klaga vet jag inte riktigt hur det ska gå till, för jag känner ingen som heter Funderat. Jag vet inte vad du har för hundhållning, och om du kanske är uppfödare, men att offra en hunds livsglädje framför en valpkull – näe, usch. Om det inte blir några valpar för att Thyra rör på sig, då är det väl inte meningen att hon ska ha några valpar. Det hade inte blivit någon parning om Thyra hade varit grinig mot Tino eller på något annat sätt visat att hon inte ville bli parad – fast då hade väl du tyckt att vi skulle sätta munkorg på henne och hålla fast henne?

 15. Lisa:

  Säger som alla andra.. klart Thyra ska få röra på sig som hon är van vid, de mår hon klart bäst av 🙂
  Kan inte förstå varför vissa ska hålla på att bråka om saker dom inte ens har med att göra.. och till på köpet inte ens kan stå för vem dom är, så FEGT!!
  Håller tummarna för många fina valpar 😉

 16. Sigrid:

  Låter som att någon tycker det är kul att få fram lite upprörda känslor bara. Självklart ska både gravida kvinnor och dräktiga tikar få röra på sig; tror inte direkt att en dräktig varghona ligger på sidan och slappar från parning till valpning… 😉

 17. Gunela:

  Blir så trött på dessa anomyma – som ”funderat”.
  Klart en dräktig tik ska röra på sig ordentligt , som vanligt i början. En tik utan ork och muskler får svårare vid förlossningen! Du känner ju dina hundar – låt henne gå för fullt fram till att hon blir för tung. Vad gör djuren i det vilda?

 18. Linda,Olle,Minus:

  Undra varför inte denna fega skit ringer till uppfödaren av Thyras valpar o klagar?!

 19. Carin:

  Tycker att Funderat borde antingen läsa en bok om dräktiga tikars motion eller googla på nätet!

 20. Melinda:

  Självklart ska hon fortsätta röra på sig! Vildhundarna rör på sig när dem ska ha valpar och det går ju oftast bra. Du vet bäst själv när hon inte ska springa mer.

 21. Josefin:

  Oj då, då måste jag vara en väldigt dålig uppfödare som tillochmed låter min hund jobba med djuren när hon är dräktig! Tycker att så länge tiken vill något så ska dom få göra det, mår dom bra mår valparna bra… Konstigt ”funderat” att min tik lyckats få 19 valpar på 2 kullar(ALLA överlevande) trotts att hon har varit i fullt arbete den mesta av dräktighetstiden… Det måste vara något egen påkommet, har aldrig hört på maken!!! Så nej, låt hunden få vara hund och inte någon slags valpmaskin som bara ska sitta inne och ha tråkigt! Go for it!

 22. Karolina & Ravelli:

  Jag är ingen uppfödare eller någon som kan väldigt mycket om hundar eller dräktiga hundar men är de inte ganska lika med människor att, de man ska röra på sig och inte bli en soffpotatis, om människor kan jobba ända fram i 8månaden ibland 9 så varför ska inte hundar kunna göra det?

 23. Emma & Lea:

  jadu, jag förstår inte riktigt hur den där ”funderat” tänker. Du har ju desutom haft en kull på thyra redan, tror inte du tänker nå mycket annorlunda på hur thyra ska leva till denna födsel, allt gick ju bra med den förra kullen. Man kan ju inte låta hunden göra ingenting ända till valparna börjar komma, hunden mår ju allt annat än bra då, speciellt när det är en så pass aktiv hund. Nä du behöver då inte bry dig om en sån feg människa som ”funderat” hon/han verkar dessutom inte veta så mycket om avel! Det kommer bli en riktigt bra kull och thyra kommer ha det riktigt bra före, under och efter denna period!

 24. Miriam:

  Synes du gjør det helt riktig, mine hunder har alltid fått vært som vanlig helt til det begynner å synes at de er drektig og på slutten da de ikke klarer så mye lengre:o) Ikke bry deg om anonyme komentarer sier jeg bare!

 25. Stine:

  Så en tik skall vara helt i stillhet och bara skritta efter parning annars blir det inga valpar? Spänannde med nya ”rön” för av de 28 valpkullar jag följt på nära håll så har deras mammor både tränat och sprungit en bra bit in i dräktigheten. Helt enkelt så länge de själva har haft lust och orkat. Självklart ”hårdkör” man inte med en parad tik, men normala aktiviteter tror jag bara är nyttigt! (28 födda kullar och 4 gånger som tikarna gått ”tomma”…)
  Lycka till med kommande valpar!!

 26. Lotta:

  Självklart ska en parad tik leva som vanligt så länge hon orkar och kan. Normalt upp till sjätte dräktighetsveckan är det inga problem att låta dom vara som vanligt. Sedan kan man ju börja trappa ner lite. Att valpar skulle dö pga att man motionerar tiken har jag heller aldrig hört talas om, däremot om tiken inte får röra på sig så får dom svårare för att valpa, det har jag hört.Tråkigt med människor som lämnar såna kommentarer som den anonyma gjorde, men det får man nog alltid räkna med när man har en blogg och skriver öppet. Det är inte ens säkert att det är menat som det skrivs utan en del vill bara provocera lite. Så fortsätt du att motionera Thyra, det gör jag med Miranda, hon har snart gått 4 veckor och är med precis som vanligt i skogen varje dag.

 27. Malin, Mingla, Frozza och Brannie:

  Visst är det irriterande vad en del ska lägga sig i allt som andra gör. Stå på dig, du ska egentligen inte ens behöva ”försvara” dig.

 28. Fia, Lava & Quake:

  Klart hon ska få motion! När min gamla Zider var dräktig fick hon precis samma motion som innan, och det var då inga bekymmer. Så länge de orkar och vill hänga med är det ju bara bra! Kör på bara!

 29. Malin:

  Herregud, vad är det att tjaffsa om när man inte ens vill erkänna sitt namn! Vad kan lagom avvägd motion skada? Knappast!

 30. Kim:

  Det finns så många som tycker och tänker om saker där ute. Men pinsamt när dom inte ens kan stå för sina åsikter!

  Jag tycker du ska vara STOLT över att du är en så bra ägare för dina hundar, som låter dom vara aktiva!

 31. Therese & Riverjoys:

  Konstigt att det fortfarande finns männsikor i hundvärlden som tror att motion skadar en hund 🙂 Undrar om någon talar om för alla parade vildhundar i världen att de abolut inte får röra sig snabbare än gång ute i markerna…
  Jag tror att en kommentar med dold avsändare är en som har en dåligt tränad hund själv och blir rädd när hunden kommer upp i puls.
  För mig är det en självklarhet att hunden alltid ska vara i god kondition och få utlopp för sin energi 🙂
  Lycka till och vi håller tummarna för små valpar i magen. Det gick ju så bra förra gången och jag antar att hon inte var placerad i sovläge då 🙂
  Mvh Therese

 32. Johanna och Sting:

  o jag körde hund hela min graviditet =) hihi! Alla läkare och barnmorskor sa, graviditet är ett tillstånd inte en sjukdom!

 33. Nina:

  Inte nu igen, klart Thyra ska motionera. Hon kan ju inte bara sluta röra på sig för att hon har blivit parad. Håller med de andra som skrivit och den där ”funderat” kan ju skriva ut sitt namn istället för att vara anonym, himla fegt.
  Forts du att motionera och träna Thyra osm vanligt. Hon känner väl själv om hon inte orkar med allt i samma takt. Blir så förbannat trött på sånt här skitsnack.
  Skit i det Sandra.
  Ha det så gött o pussa flickorna 😀

 34. Johanna m vovvar:

  När min lilla Ida skulle ha valpar tränade vi agility som vanligt ganska länge. Dom sista veckorna vilade hon så klart från sådana ansträngningar, men hon var i riktig kanonkondition när hon fick bebisarna och återhämtade sig så fort det bara går.
  Äh, kör du på, du kan din hund (och du kan hund!) och vet vad som är bäst för henne! Folk snackar så mycket skit…

 35. Robban:

  Ja du Sandra, man upphör aldirg att förvånas….
  En del verkar tro att dräktighet såväl som en kvinnas graviditet är ett konvalesent-tillstånd… Men hallå!!! Hur klarar sig alla djur som är vilda? Skulle inte tro att alla hondjur lägger sig i en håla eller sitter still på en pinne när de är befruktade….
  Klart hon ska röra på sig! Grattis till ett fint resultat på Goldendagen förresten! (sen som vanligt)

 36. Jenny:

  Men det är väl klart att tiken ska få motion/träning även om hon är dräktig! Att hon skulle gå tom pga motion är väl det dummaste jag hört. Sen att man inte kan stå för det man säger är såååå otroligt lågt *suck*

 37. Anonym:

  Jag tror jag vet vem som skriver dessa anonyma kommentarer Sandra…H*n är bara avundsjuk och en mytoman av stora mått! Ta inte personen på allvar. H*n behöver hjälp!

  Svar: Men hallå, vad hjälper detta mig? Ännu en anonym kommentar, som inte säger mig ett dugg. Suck!

 38. Denice:

  Hej Sandra! Du ska inte tvivla på att du vet bäst gällande din egna hund, och om denna anonyma nu vill vara elak är det bara hennes egna okunskaper som skrivs ut. Lycka till med valpkullen och allt annat skoj / Denice m flock

 39. Sandra:

  Gah! Det finns alltid folk som tycker sig veta bättre och som dessutom har ett hysteriskt behov av att berätta det för folk. Mina tikar har visat väldigt väl hur mycket de velat göra under sina dräktigheter och när de velat trappa av. Inte ett dugg svårt att se eller följa.
  Tyvärr kan jag meddela att de ”goda råden” inte bara ges till blivande valpkullsmattar utan även till blivande mammor. Jag är i 4e månaden och har redan fått råd och skit för att jag gör si eller så. Det är väl bara att låta bli att lyssna och lita på sig själv antar jag, men verkligen lättare sagt än gjort många gånger och ofta är det ju rent sårande…

  Stå på dig och jag håller tummarna för en lagom stor kull med fin fördelning!!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: