Varit på kurs, igen

Sökkurs i lördags, apporteringskurs igår och så sökkurs idag igen. Väldigt orättvist att det bara är Rhiva som får åka på roligheter tycker Thyra och Lhine, och idag kom en sur kommentar från husse som tycker att jag aldrig är hemma längre… Tre kurstillfällen på fyra dagar kanske är lite mycket, och jag höll på att glömma kvällens kurs, men nu blev det så den här gången då ett av tillfällena på sökkursen behövde flyttas.

Idag började det med en genomgång av alla hundarna, vad instruktörerna sett hos dom hittills och hur de ville fortsätta med varje hund. Rhiva och jag fick köra som nummer fem idag, och hon verkar ha suttit upp och väntat på sin tur hela tiden för hon satt upp när jag var och hämtade godis och leksaker och när jag hämtade henne för uppvärmning. Medan vi väntade ute på vägen tillsammans med en av de andra kursdeltagarna försökte Rhiva dra ut mig i skogen flera gånger. Hon visste precis vad som var på gång och var extremt laddad!

När vi blev inropade till starten så drog hon mig hela vägen fram. Likaså tillbaka till stigen efter varje figurant och fram längs stigen inför nästa skick. Sök är kul! Idag blev det fyra skick, där figuranterna placerades ut innan vi fick komma tillbaka in till stigen. Små pop-ups, förutom på det första skicket där Rhiva var lite väl uppe i varv och hade svårt att fokusera rätt.

Ulrika, ena instuktören, låg som första figurant och tyckte att Rhiva var lite väl på när hon kom fram så sedan fick de resterade figuranterna order om att bara ge henne belöningen och inget mer. Inga glada tillrop eller så. Rhiva skötte sig fint, och fick även kommentaren från en annan kursdeltagare att det såg mycket bättre ut idag. Att hon var mer samlad och hade huvudet med sig.

Jag fick även börja vänta ut Rhiva lite idag, och skulle inte skicka henne förrän hon kändes sansad. Så jag lyssnade på andningen och släppte inte iväg henne förrän hon tog ett djupt lugnt andetag. Mellan skicken strödde jag ut godis på marken som hon fick pilla med för att lugna ner sig och koncentrera sig på annat, och det tyckte jag funkade riktigt bra. Vid den sista figuranten bjöds det på lek som avslutning, men Rhiva var helt slut och orkade inte. Väl tillbaka på stigen kopplade hon av en stund, och därefter orkade hon med lite kamp med Ulrika.

När alla hundarna fått jobba så gick vi in och tog en fika, som vi gör efter varje tillfälle, och då passade jag på att fråga om lydnad på stigen. Ulrika tittade på mig en stund och började sedan skratta. ”Vad lustigt Sandra att just du ställer den frågan!”. Även om vi kanske aldrig kommer ut och tävlar, eftersom att det är en lång process att träna upp en sökhund, så är det ju ändå bra att veta hur saker och ting ska se ut. Jag hoppas ju på att vi kan fortsätta träna sök, och vill ju då träna på rätt sätt.

Vi fick en bra genomgång av hur det går till på tävling, och redan nästa gång ska jag börja ta tag i hur vi tar oss fram längs stigen, för på tävling är det koppel av innan man kliver in i rutan samt direkt efter påvis. Det blir att ta en sväng förbi Ikea i veckan och köpa fler tuber laxpastej, då en nästan tog slut igår och så att jag har en också att mata Rhiva med längs stigen och tillbaka in till stigen.

16 april, 2013 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: