Sökkurs med nya utmaningar

Äntligen dags för sökkurs idag igen! Rhiva visst mycket väl vad som var på gång när vi svängde in hos Ulrika, och när jag tagit ut Rhiva för att värma upp henne och bad en av de andra kursdeltagarna som precis kört sin hund att ta upp godis och en leksak till rutan så blev Rhiva galen. Hon vill ut i skogen nu, nu, nu! I väntan på vår tur så tränade vi ingångar till sidan och vändningar på stället för att hon inte skulle sitta och varva upp för mycket.

Idag fick inte Rhiva någon retning på stigen, utan första figuranten var redan utplacerad när vi kom upp. Hon fick vinka lite och sen skickade jag iväg Rhiva när figuranten gömt sig. Det var full fart ut! Den här gången hade jag sagt till om att Rhiva skulle ha godisbelöning, för jag ville se om huvudet skulle orka längre. Smaskig krabbpastej fick det bli så att hon kunde få belöning länge.

Nästa figurant placerades ut när jag och Rhiva pysslade med annat och sedan fick vi gå ut en bit i rutan och se figuranten vinka. Därefter fick vi gå tillbaka mot stigen medan figuranten försvann och sen vände jag upp Rhiva och skickade henne. Full fart ut igen. Rhiva hade först sprungit förbi figuranten, och trampat på henne, men upptäckte på vägen att där var det ju någon!

Sedan fick Rhiva tre vindövningar. Den första blev det inget av, utan Rhiva var mest upptagen av att äta rådjursbajs. Istället gick vi längre fram på stigen där det var bättre vind. Nästa figurant fick hon vittring på och brakade rakt genom några små granar. Lite läskigt att figuranten hade ett kamoflagenät över sig, men det gick snabbt över när hon upptäckte att det var en människa där under.

Nästa vindövning blev svår. Jag trodde att Rhiva hade fått vittring och släppte kopplet, men hon hittade inget när hon for omkring bland de små granarna så jag gick fram till henne och tog upp kopplet igen. Rhiva jobbade hela tiden och det var svårt att se om hon fick vittring eller inte, tills hon verkligen fick vittring. Jackpottbelöning med både krabbpastej och därefter kamplek. När figuranten släppte kampleksaken var inte Rhiva sen med att be figuranten om mera lek. Kul att se!

Valet att låta Rhiva få godisbelöning idag kändes helt rätt, och kursledarna höll med. Det var stor skillnad mot hur Rhiva jobbade förra gången och båda kommenterade att idag hade hon huvudet med sig på ett helt annat sätt. Min känsla från förra gången, även om det gick väldigt bra då med, var att hon var lite hetsig och tänkte ”Leeeka!” och att hon tog slut väldigt fort när hon lade för mycket energi på det. Idag var hon mycket mer samlad i huvudet, även om benen var lika snabba.

Nästa kurstillfälle blir på tisdag, och det ska bli väldigt spännande att se vad vi får göra då. Ulrika och Annelie som har kursen är superbra tycker jag, och de tänker verkligen igenom varje övning som hundarna får göra, och de läggs efter varje hunds nivå. Detta var andra tillfället av fem i skogen, så kursen kommer ta slut alldeles för fort, men jag hoppas att jag och Rhiva kommer kunna fortsätta träna sök efter kursens slut.

13 april, 2013 | 1 kommentar »

1 kommentar till “Sökkurs med nya utmaningar”

  1. Anna @ Rocktassar:

    Åh, ska du köra sök med Rhiva? Kul! 🙂

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: