Stora framsteg med vilddjuret

Som jag kommenterade i en annan blogg idag så borde man egentligen skriva upp de svårigheter man haft i träning och vardag, så att man inte missar de framstegen hundarna gör. Med Rhiva som exempel så har jag ju stött på en del problem som jag inte riktigt vetat hur jag ska hantera. Problem är kanske fel ord, då det låter så himla negativt, men saker som jag inte varit med om tillsammans med Thyra och Lhine och därmed inte har någon erfarenhet av.

Rhiva är mycket, av typ allt. Det ord som beskriver henne bäst är väl typ ”Tjoho!”. Det kombinerat med en massa fart har emellanåt, i mitt tycke, blivit lite kaos. Många gånger har jag bara skrattat åt henne, och tänkt ”Herregud, tänk om hon hamnat i en barnfamilj som sällskapshund!”, men ibland har jag verkligen undrat vad fasen jag gör för fel?!? Det är tur att hon samtidigt är en så jävla rolig att jobba med. Det är bråttom ut, och sen vill hon inte gå in även om hjärncellerna kokat över.

Iallafall så har vi kommit jättelångt med det här med hennes stora intresse för människor, eller andra levande saker överhuvudtaget. Förut klarade hon inte minsta lilla störning, t.ex att en människa gick förbi när vi tränade, så for hon iväg. Vi har fått jobba mycket på det, och jag har fått ha ögon åt alla möjliga håll, men sakta har det gått framåt. Från att ha fått jobba med att försöka avleda henne har jag kunnat belöna när hon bara slängt iväg en blick, för att så småningom kunnat sätta henne ner på kommando och gett en superbelöning för att hon suttit kvar.

För ett par veckor sedan när vi var ute i Hälla så var mamma ute på promenad när vi kom dit. Jag släppte Thyra, Lhine och Rhiva i trädgården under tiden. När mamma kom tillbaka från promenaden så ropade jag upp Thyra och Lhine på trappen medan Rhiva sprang för att möta mamma och hennes gäng vid grinden. Ropade på Rhiva, som vände direkt!

I förra veckan tränade vi samtidigt som Nathalie och Ayax på hundungdom, och även om Rhiva blev störd emellanåt så höll hon sig kvar hos mig. Igår så var Lennys föräldrar och lillasyster här en stund, och när hon kom ut för att titta när vi tränade så hade inte Rhiva tid att hälsa. Jag bröt träningen medan Rhiva fortfarande var fokuserad på mig, men hon blev störd på ett helt annat sätt och ville helt enkelt inte bli störd när hon och hennes matte höll på med något jätteroligt. Hon slängde ett par blickar på Emelie, vilket är helt okej och nu hade jag till och med sagt att hon fick springa iväg och hälsa, men hon satt kvar hos mig och tiggde om att få fortsätta träna.

Jag har lite smått under ett par månader märkt att Rhiva har gjort så ett par gånger när det har kommit en störning, att hon har tittat men valt mig för att hon vet att det ger den bästa utdelningen. Det känns så himla skönt! När vi får möten på promenader så tar hon ögonkontakt och jobbar jättefint vid sidan, för hon vet att när vi passerat så kommer det antingen en leksak eller en näve med godis. Inte ens grannens valp Donna, som är Rhivas lekkamrat, kan störa ut henne. Matte är bättre!

14 januari, 2013 | 9 kommentar »

9 kommentarer till “Stora framsteg med vilddjuret”

 1. Emma, Sasha & Arya:

  Härligt med framsteg!!

 2. Hanna:

  Härliga framsteg 🙂

 3. Lise-Lotte Rocky & Sigge:

  Åh vad härligt! När sånt händer blir man bara så lycklig! Jag är verkligen inte där med Sigge än, men vi jobbar på det. Jag är inte ett dugg avis, närå 😉

 4. Nathalie och Ayax:

  Härligt! Toppenhund in the making!! 😀

 5. Linnéa:

  Underbart med sådana framsteg, för oss är det fortfarande en liten bit kvar innan vi är helt där – könsmogenheten tog bort mycket utav Gryms ”mamma är bäst!”-tänk så vi håller på att jobba upp den igen med impulsiva lekar vid en vanlig promenad eller mitt i ett träningspass ute. Han har fått för sig att alla hundar som man möter vid promenad eller går förbi ska man hälsa på, trots att han aldrig fått gjort det förr – tokvalp!

 6. Maria:

  Så skönt med framsteg! Det är så skönt när något som tidigare gjort en gråhårig helt plötsligt fungerar 🙂

 7. Greta o Bono:

  Vad skönt med framsteg! Det inspirerar mig och Bono att jobba vidare, jag har exakt det problemet med störningar och en hund som är superglad i alla människor och andra hundar. Det gör det inte lättare just nu med hormonerna på min hanhund… Men vi ska kämpa på! Good work! 😀

 8. Caroline o. Lukas:

  Härliga framsteg! Suveränt att skriva upp framstegen, blir så lätt att man bara kommer ihåg/fokuserar på det som inte funkar. Äsch problem är väl inte så negativt…Problem är något som ska lösas och det är vägen till lösningen som är utmanande, roligt och utvecklande 🙂

 9. Zandra, Lova & Lystra:

  Underbart med såna framsteg 🙂

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: