Särskilt jaktprov Tryserum

För två veckor sen gjorde jag och Lhine officiell jaktprovsdebut. Det provet gick åt skogen innan det ens börjat, då en hund gjorde ett utfall i en bil. Jag blev skrämd och Lhine tyckte det var väldigt obehagligt. Situationen påminde mycket om den otäcka grejen som hände för lite mer än 2 år sedan, när Lhine blev påflugen och biten på en lydnadstävling. Bilen stod nere vid provplatsen, och precis som på lydnadstävlingen så stod det en massa folk runt oss när det hände. Lhine fick inte mycket gjort innan domaren bröt oss, och efter provet insåg jag att vi borde tackat för oss innan vi ens börjat. Det går inte genomföra ett jaktprov när man själv är skakig och har gråten i halsen och hunden är misstänksam mot allt runtomkring.

Idag var det dags för ett nytt jaktprov, och vi kan väl säga att det blev en revansch! Dagens prov var inte särskilt krångligt eller svårt, men däremot så var det rätt tung terräng. Allt landarbete låg i kraftig uppförslutning.

Jag och Lhine startade som nummer två, efter mamma och Ingrid. Det började med transport ner för en brant backe, ner mot vattnet. Vända från vattnet började det med en enkelmarkering, på korp. Lhine har aldrig apporterat korp innan, men hon markerade fint och plockade in den snabbt. Sedan fortsatte vi framåt längs med vattnet. Kring vassen och lite upp för branten var det ett närsök där det fanns två änder, varav en skulle in. Skickade ut Lhine ganska kort och blåste söksignal med jämna mellanrum. Hon letade på fint och hittade den ena anden ganska snabbt.

Näst på tur stod två enkla vattenmarkeringar. Lhine satt stadigt, markerade fint och kastade sig ut mot vattnet… men sen tog det stopp! Helvetets jävla skit. Min vattengalna hund vände, kom upp och sprang åt vänster längs med strandkanten. Jag följde med henne bort dit där hon ville gå ut, samlade ihop oss och skickade henne sen på anden som gled iväg bland vågorna. Det blåste ordentligt! Lhine tog sig ut och jag fick anden fint i handen. Hon markerade fint på nummer två också, men nu drog hon iväg åt vänster direkt. Jag var väl inte helt nöjd med att hon valde annan väg än rakt ut, men domaren sa inget så jag stoppade henne inte.

Till sist var det då dags för söket, och vi fick gå upp för backen mot startpunkten. Söket hade ordentlig bredd och djup, och började nere vid vattnet åt höger och sträckte sig en bra bit uppåt åt vänster – i kraftig lutning. Hundarna fick även ta sig över ett dike för att komma ut på söket. Söket gick jättebra, och det var full galopp både ut och in. Domaren hade inte sagt hur många vilt som låg ute, så efter 5 vilt frågade jag om det fanns mer – och fick till svar att jag kunde skicka henne igen. När Lhine kommit in med nummer 6, en korp, ställde jag samma fråga igen – och fick till svar att jag kunde skicka henne igen om jag ville. Då var Lhine trött orkade inte riktigt ta sig ut. Hon hamnade istället nere vid vattnet där änderna från vattenmarkeringarna låg kvar. Där sa domaren tack och var nöjd med det han hade fått se.

Vi fick en kort muntlig kritik innan det var dags för passiviteten. Lhine fick jättemycket beröm för sitt sökarbete. Det kändes himla kul att höra, eftersom att jag själv tyckte att det hade gått jättebra. Om Lhine bara skulle klara av att vara tyst under passiviteten så skulle vi få ett bra pris. Passiviteten var lång, ända fram tills att nästa hund skulle påbörja söket, men det var ju inga problem. Lhine låg och satt bredvid mig.

Innan passiviteten kom mamma fram och sa att hon och Ingrid fått en 3:a, och domaren sa att vi skulle slå dom ordentligt om Lhine kunde vara tyst. Det kändes som att han menade ett 1:a pris, men jag ställde ändå in mig på ett 2:a pris. Jag kunde inte hålla mig till prisutdelningen, så när domaren hade fikapaus gick jag ner för att fråga vad jag och Lhine hade fått för pris… och vi hade fått en 1:a! 😀

Samarbetsvilja: Följsam för denna klass.
Sökarbete: Startar söket i bra fart. Håller provtiden ut. Bra bredd och djup, med snabba inlev. av vilt.
Fart: Utmärkt.
Uthållighet: Bra kondition.
Näsa: God.
Dirigerbarhet: Kan dirigeras till anvisat område.
Markeringsförmåga: Land – Uppmärksam, utmärkt med bra apport.
Vatten – Uppmärksam, lite omständigt men klarar sin uppgift.
Skottreaktion: Stabil.
Stadga: Stabila förflyttningar.
Apporteringslust: God.
Apportgrepp: Bra viltbehandling. Bra inlev. och avlämningar.
Simteknik: God.
Vattenarbete: Klarar sin uppgift.
Hundtolerans: OK.
Sammanfattande kritik: En tik som gör ett utmärkt prov som helhet. Gör ett topparbete på sökarbetet, som också ger utdelning i prislistan. Trevligt förd!

15 oktober, 2009 | 31 kommentar »

31 kommentarer till “Särskilt jaktprov Tryserum”

 1. Maria:

  Lyfter på hatten för er. Gång på gång bevisar du att du är en otroligt duktig hundförare med två hundar som inte går av för hackor- Fantastiskt!!! Massor med grattis!

 2. Lovisa, Inja & Fendi:

  Grattis!! 😀

 3. Thina o hundarna:

  GRATTIS ännu en fjäder i hatten

 4. Gunela:

  Så härligt att du startade redan i år! Supergrattis!

 5. Lotta och Crespo:

  Ni är så otroligt duktiga!! Stort Grattis!!! 🙂

 6. Cissi o Lipton:

  Grattis!! Bra jobbat! 😀

 7. Johanna & Max:

  Grattis!

 8. Johanna och Sting:

  Stort Grattis! Härligt jobbat! Duktiga ni!

 9. Marlene, Gibson & Vinna:

  GRATTIS Sandra! Riktigt bra jobbat! //Marlene

 10. Linda,Olle,Minus:

  Grattis!

 11. Angelica:

  STORT Grattis härligt jobbat!!
  Kram

 12. Johanna & Majken:

  Grattis! Fin hon är i sin rosett =)

 13. Terese & Gus:

  Vilken revansch! Stort stort GRATTIS!!! till ert 1:a pris!:D

 14. Annica:

  Grattis till ett superbra resultat…ni är så duktiga!
  Kram/Annica

 15. Annelie & Martin:

  Stort GRATTIS!! Härligt jobbat!!

 16. Ida:

  Grattis!!!
  Superfin bild också.

 17. Sandra:

  Grattis till förstapriset!!!

 18. Johanna:

  STORT GRATTIS TILL 1:A PRISET! Härligt! 🙂
  Och grattis till blivande mamma Thyra, blir spännande att följa de små.

 19. Nina:

  Jätte Grattis Sandra, vad duktig Lhine är 🙂

 20. Maud,Cosy o Kelly:

  GRATTIS till 1:a priset med Lhine! Jättekul!

 21. Jenny, Billy och Nell:

  Grattis till en fin prestation! Är lite nyfiken på vem som dömde 🙂

 22. Catherine:

  Jätte grattis! Ökl nästa:D

 23. Louise & Vinge:

  Grattis till 1:a priset!!! Vi kanske ses på något Ökl prov framöver =)

 24. Malin:

  Vilken kritik! Grattis 🙂

 25. Maria:

  Grattis så härligt!!!

 26. Anna&Trion:

  Grattis! 😀
  O bilden är gudomlig!

 27. johan maya stina o flisa:

  STORT GRATTIS till 1:a priset!!!

 28. Anna & Juni:

  GRATTIS!

 29. Annika:

  GRATTIS till ett superfint resultat. Det är så inspirerande att läsa om er och vilket jobb du gör med dina hundar.

 30. Tina/Rosso:

  Stort grattis

 31. Malin:

  Grattis till Lhines 1:a!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: