Stadga? Vad är det?

Idag har jag, mamma, Camilla och Cattis varit och tränat hos A-C Bengtsson, och det gick väl inte riktigt som jag hade tänkt. Tanken om att starta på prov nu under hösten kan jag nog stryka… Vad vi behöver träna på blev iallafall väldigt tydligt idag. Stadga, stadga och ännu mera stadga.

Eftersom att vi var fyra stycken idag så körde vi i par. Först mamma och Camilla, och sen jag och Cattis. Det blev sök, landmarkeringar, sedan en promenad över fältet där A-C sköt och kastade dummies som vi förare fick hämta. Efter det blev det vattenmarkeringar och dirigering mot en dummie som vi ställt ut när vi gick ner mot vattnet.

Jag har känt mig lite halvkrasslig sedan igår kväll, och det var väl kanske inte jättebra att Thone inte fått göra något under hela dagen och sedan sitta och vänta en timme i bilen. Dessutom satt hon på den sidan av buren där hon såg allt kul som hände… När jag gick och hämtade henne så satt hon och skakade för att hon var så laddad och sugen på att få komma ut och jobba.

Cattis och Bingo fick börja på söket, och det tyckte Thone var ganska orättvist. När Bingo plockat in två dummiesar fick Thone en markering, där hon smet iväg när jag berömde henne för att hon satt kvar. Jag lyckades avbryta henne, och så fick hon sitta kvar medan jag hämtade dummien. Vid nästa kast fick hon ha kopplet runt sig och sitta kvar en bra stund medan jag berömde henne för att hon satt kvar.

På söket jobbade hon på bra och fick in en dummie själv, och sen fick jag traska ut lite sakta så att hon inte skulle ge upp. Det har hon visserligen aldrig gjort, men hon hade letat väldigt länge och man vill ju inte att dom ber om hjälp eller kommer in tomma.

Sedan gick vi som sagt över fältet, på led, och så gjorde vi stopp där A-C sköt och kastade. Thone klarade det ganska bra, men vid det fjärde kastet for hon iväg när A-C svingade med armen. Som tur var hann det inte bli något kast, så jag kunde få tag på Thone och tala om att sådär gör man inte. Resterande kast satt hon kvar vid, och verkade förstå att hon inte skulle få hämta något.

Jag och Cattis fick ställa våra dummies mitt ute på fältet, och jag valde en plätt med knallgula blommor för att förhoppningsvis komma ihåg var den stod sen när vi var nere vid vattnet.

Nere vid vattnet fick jag och Thone börja, och där fanns det ingen stadga överhuvudtaget. Hon knallade, och sen fick inte hon någon mer vattenmarkering. Istället fick jag stå och ha stenkoll på henne medan A-C stod och svingade som om hon skulle kasta. Hon droppade sedan en dummie försiktigt i vattenkanten, och efter det fick jag lugnt och bestämt säga ”Nära!” och så vände vi och gick åt andra hållet för att ta dirigeringen.

Thone följde med fint och fokuserade direkt när vi ställde upp för dirigeringen. Jag var tveksam på avståndet, som kändes jättelångt, men hon for iväg rakt ut i full fart och kom rakt på dummien. Efter det gick vi tillbaka mot vattnet, och innan vi kom för nära vattnet och riskerade att hon skulle knalla igen så satte jag ner henne och så fick hon hämta dummien som A-C droppat i vattenkanten.

När Bingo fick sin första vattenmarkering fick jag och Thone gå ut och ställa en dummie på fältet igen, bara en liten bit bort. Den skulle hon få hämta när hon suttit passiv vid Bingos andra vattenmarkering. Det kom ett litet, litet gnissel men jag sa åt henne direkt att vara tyst och berömde att hon satt still. Att vända om och ta dirigeringen sen var inga problem.

Sen, när vi var klara, då kändes Thone lite mera lagom. Då hade vi kunnat göra om allt med mycket bättre resultat.

Dagens träning har fått mig att tänka till ordentligt. Förutom att jag och Thone behöver träna mycket stadga så behöver vi även ändra hur vi tränar. Både när vi tränar själva och när vi tränar med mamma. Just nu tror Thone att alla apporter är till henne, och det är ju faktiskt så vi har tränat. Även om vi inte har kastat mycket så har hon fått hämta det som har kastats, och vi har tränat med en hund i taget. Det gjorde vi inte förr, när jag tränade med Thyra och Lhine, utan då hade vi en varsin hund med oss hela tiden.

Jag har även funderat på stadgan i vardagen, hur jag leker med Thone och belönar henne i exempelvis lydnaden. Det måste bli lite mera städat där med. Att har jag sagt sitt så är det sitt som gäller, och kan jag inte hålla koll på att hon sitter kvar så är det bättre att inte sätta henne. På lydnadsplanen ska det kanske inte flyga omkring belöningar, utan jag får ta och börja röra på mig och springa fram till henne och så kampar vi med leksaken istället för att jag kastar iväg den och hon får springa efter.

Vi ska träna hos A-C igen om en vecka, och även om vi inte kommer hinna göra underverk fram till dess så ska det tränas stadga, stadga, stadga! Lenny ska få kasta dummiesar omkring sig i helgen och Thone kommer inte få hämta en enda av dom, utan skickas åt andra håll. Hon ska inte tro att hon vet vad som ska hämtas, utan vänta och lyssna på mina instruktioner.

29 augusti, 2018 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: