Vad trött man blir…

170827

Råkade, tyvärr, se en tråd i en Facebookgrupp där någon undrade varför det bara avlas på vita golden nu för tiden. Det första som dök upp i mitt huvud var att det är nog inte många som har det som avelsmål, för färgen är väl det minst viktiga hos en golden?

Sen började jag läsa svaren i tråden, och jösses. Ljusa goldens är inga riktiga goldens. Det heter ju golden retriever och inte white retriever. Alla ljusa golden är överviktiga. De ljusa är utställningsavlade. De ljusa är tjocka och pluffsiga… Ja, vad ska man säga? Jag tror och hoppas att det inte låter riktigt likadant i goldenvärlden.

Det känns ju dock lite tråkigt att det fortfarande finns dom som verkar tro att allt sitter i färgen på pälsen, och att det bara finns två olika typer. Om vikt, storlek och arbetsvilja satt i färgen, då måste det blivit något väldigt fel på mina tjejer. Thyra och Thone är mindre, smidigare och har mycket större arbetsvilja än Lhine…

På tal om Lhine. Jag vet inte om jag har nämnt det i bloggen förut, men när Lhine tog sitt HTM-championat så var det en som nästan blev irriterad när jag inte kunde ”erkänna” att Lhine var en jaktgolden. Hon gav Lhine en massa fina komplimanger, och bland annat att hon var jättefin jaktgolden. Jag svarade då att hon inte var en jaktgolden, utan en vanlig golden retriever.

Men nej, hon kunde minsann se att det var en jaktgolden på färgen, pälsen och glädjen inne på tävlingsplanen. Jag fick börja förklara att hon haft valpar ganska nyligen och det var därför hon såg ut som hon gjorde i pälsen, att hon hade CK på utställning och att hennes pappa var utställningschampion…

Som sagt, det sitter inte i färgen.

28 augusti, 2017 | 1 kommentar »

1 kommentar till “Vad trött man blir…”

  1. Annica Grip Fager:

    Bra skrivet Sandra. Det är ofta som uppfödare man får höra om ljusa eller vita Golden är inga ”riktiga” Golden..Det är tråkigt att det har blivit en stämpel på ”olika” Golden retriever. Jag säljer Golden med både färg o ljusa men det är inte färgen som är det viktigaste utan mentaliteten. Sen kan jag tycka att Golden med färg är väldigt vackra

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: