Psyket nästa..?

I 9 1/2 år har jag haft min Nikon D50, och i 9 år har jag haft mitt billiga Sigma 70-300/4-5.6. Många fina bilder har det blivit tagna genom åren, men jag har länge längtat efter att kunna köpa en ny kamera. Framförallt på hösten och vintern har suget varit väldigt stort, när det inte varit någon idé att ha med sig kameran ut om det inte varit soligt ute.

För drygt en månad sedan flyttade en ny kamera in här, en Nikon D5300 och jag trodde förstås att det skulle bli jättekul att börja fota med den. Ett Tamron 70-300/4-5.6 följde med, och även om jag inte gillat Tamron förut så trodde jag ändå att min nya kombination skulle vara bättre än min gamla. De första bilderna jag tog gillade jag inte alls, då det blev en helt annan färg i dom än vad jag var van vid.

Jag gav ändå objektivet en rejäl chans, men blev lika besviken och ledsen varje gång jag kom in och kollade igenom bilderna på datorn. Till slut blev det att lämna tillbaka objektivet och fundera över ett annat. Igår fick jag hem ett Nikon 70-300/4.5-5.6, för drygt 6000:-, och trodde förstås att nu skulle jag kunna ta minst lika bra bilder som jag gjort tidigare.

Färgerna i bilderna blev helt klart mycket bättre, men bilderna jag tog under första testet ute på tomten blev inga höjdare. Inte ens bilderna där hundarna satt still. Idag under kvällen var jag och Thone ute med nya kameran och nya objektivet i över en timme. Jag provade automatiska inställningarna, manuella inställningar, bländarprioritet och slutarprioritet. Man blir väl kanske inte vän med en ny kamera på så kort tid, men den nya kameran får mig verkligen att känna mig helt kass!

Jag fick liksom inte ens till en fin porträttbild! Ögonen blev som svarta hål, och även om Thone har mörka ögon så är dom inte kolsvarta och utan glans. Någon vidare skärpa blev det inte heller. Det kunde blivit många fina bilder med fart i, om inte jag suttit bakom kameran eller om jag suttit bakom min gamla kamera. Suck! Jag trodde att D50:n skulle få flytta härifrån snabbt när jag fick hem D5300:an, men den blir kvar ett tag till. Även om den ger sämre bilder vid sämre väder så har jag insett nu att den har varit väldigt snäll!

Sitter just nu och får experthjälp på Facebook av snälla Sofia, så nästa gång jag går ut med nya kameran kanske jag får några bilder att vara glad och nöjd över. Det är en sak att sitta vid datorn och läsa om bländare, slutartid och ISO, men det där att förstå vad som ska höjas och sänkas när man sitter där i gräset är en helt annan sak… iallafall för min hjärna, och jag är sån som blir galen när jag inte förstår mig på saker och ting. Känslan av att kastat alldeles för mycket pengar i sjön är ju inte heller rolig…

6 juli, 2016 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: