Årsdebut för veteranerna

Vi har inte tävlat sedan SM i december, men idag var det äntligen dags för årsdebuten med Thyra och Lhine i freestyle och heelwork to music! 04.30 imorse bar det iväg mot SKK:s utställning på Ryda sportfält i Borås där Elfsborgs BHK arrangerade dagens tävling i finalringen. Jag tyckte att det skulle bli jättekul att få tävla i samband med en stor utställning!

Vi var framme strax innan 7-tiden, och slapp då köa för att få parkering och kunde dessutom parkera precis utanför entrén. Lyxigt! Tyvärr började det spöregna så snart jag parkerat, så det blev att byta till kängor och dra på regnkläderna direkt. Packningen försökte jag skydda med ett paraply, men i princip allt inklusive jag själv hann bli blött under den tiden det tog att packa ur bilen och gå bort till finalringen och slå upp vårat tält.

Regnet lättade lite när jag hämtat hundarna, och de äckliga regnkläderna samt de plaskblöta kängorna åkte av. När jag ändå var blöt kunde jag lika gärna gå barfota i mina tygskor och plaska och utan regnkläderna som kapslade in det blöta. En kall och blöt dag skulle det bli, där inget skulle kunna torka innan vi åkte hem igen…

Freestylen skulle gå först, och det kändes skönt att Thyra inte skulle behöva vänta så länge på sin tur och inte behöva bli avundsjuk för att jag körde med Lhine först. Jag tog god tid på mig under banvandringen, eftersom jag inte visste riktigt var vi skulle hamna efter varje rörelse. Dessutom ville jag inte hamna där en utställare traskade rakt igenom ringen med sin hund som var dålig i magen…

När tävlingen drog igång regnade det så lätt att jag knappt lade märke till det. Thyra och jag var först i freestyleklass III, och hon kändes lika pigg och glad som hon brukar göra på tävling. Vi brukar ha rätt fula ingångar på planen, men idag pinnade hon på! Vi hann knappt börja vårat program innan vi fick bryta, för då kom en funktionär klampande med en stor kartong precis bakom Thyra.

Domarna ropade ”Omstart!” direkt, så då sprang jag av och belönade Thyra lite snabbt och innan vi sprang runt tältet och in på planen igen. Under den andra starten fick vi vara själva inne på planen och vi tog oss igenom programmet rätt skapligt. På ett par ställen påbörjade Thyra andra rörelser än den vi skulle göra, och ibland kändes det som att hon inte hörde vad jag sa. Det snålades inte med volymen idag, som jag ibland brukar be om att få högre, och jag har den senaste tiden haft mina funderingar på om Thyra kanske inte hör så bra och har svårt att sortera när det blir för mycket ljud på en gång.

Trots de missförstånd som blev och att jag höjde rösten ordentligt när vi jobbade på avstånd så jobbade Thyra på glatt utan att bli frustrerad eller börja skälla. Det kändes som en skaplig debut, och jag blev jätteglad när jag såg våra poäng! 25.75 poäng och cert, och det räckte även till en 2:a placering! Förutom två fina rosetter vann vi en stol, som vi saknar nu sedan jag glömt en på Stockholm hundmässa och en på Linköpings hundungdom.

Inför nästa banvandring lyssnade jag på Lhines låt för att försöka få in vilka positions- och riktningsändringar jag gjort och hur bytena skulle se ut. Jag fick till det både utanför planen och på banvandringen, och sedan värmde vi upp genom att träna på dom. Lhine kändes pigg och glad när vi tränade, men sedan när vi väntade på vår tur utanför planen tappade hon allt. Hon hade ingen lust att följa med in på planen och var hur seg som helst att få in i startpositionen.

När musiken startade så gick Lhine iväg, så det blev ju en himla fin start… Vi körde inte riktigt samma program idag hon och jag, men så bytte vi tillbaka till det gamla programmet så sent som i torsdags och har bara hunnit träna en gång. Emellanåt gick hon jättefint, men jag fick vara övertydlig med både kropp och händer så det kändes inte rent och snyggt. När jag var tvungen att hålla koll på henne så tappade jag bort mig själv och missade en position. ”Det här har vi ju gjort förut” tänkte jag när vi gick i sidleds och hon var i position 1, och då skulle hon egentligen varit i position 5.

Vi fick bra poäng ändå, 24.60 poäng och cert så jag kände mig jättenöjd med Lhine också! Det visade sig även räcka till klassvinst! Jag tror det är första gången som Lhine har fått bättre placering än Thyra på samma tävling. Lhine fick, förutom rosetterna, ett läckert stadskoppel och halsband i rött läder med stora röda stenar i, en flaska nutrolin för hud och päls samt en furminator.

Det blev en riktigt lyckad dag, och det känns jätteskönt att båda hundarna fick med sig ett varsitt poäng som borde kunna räknas med på SM-kvallistan. Nu fattas det bara tre stycken… Det finns en hel del att jobba på, och med Thyra blir det att träna in kroppssignaler så att hon kan läsa mig när hon inte hör mig och med Lhine blir det att slipa på ändringarna jag gjort i programmet.

Förutom att folk tyckte att de kunde gå rakt över planen och inte förstod att de inte skulle gå innanför det markerade området utanför planen så var det här en av de roligaste tävlingarna jag varit på. Det var väldigt välarrangerat, och när man anmälde sig fick man en goodiebag med bland annat godis till både hunden och sig själv samt en fikakupong så att man kunde hämta ut fika i serveringen.

2 juli, 2016 | 1 kommentar »

1 kommentar till “Årsdebut för veteranerna”

  1. Isabelle:

    Ni är så himla duktiga alla 3!! Grattis!!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: