Påskapportering

Jag trodde inte att det skulle bli någon apporteringsträning för mig och Thone idag, men eftersom att jag mådde mycket bättre igår så var jag välkommen och imorse bestämde jag mig för att åka. Det skulle bli jag, mamma och Annette, och det är ju alltid nyttigt med någon annans ögon, tankar och även att se andras hundar jobba så det hade känts surt om vi hade behövt stanna hemma.

Lenny skulle iväg och leka med sin dator, så det blev att packa in alla hundar och Evelina. Idag var jag smart och även tog med bärselen, ifall att hon skulle ledsna på att sitta i vagnen. Vi har inte använt bärselen mycket alls, för i somras blev det för varmt i den och under vintern kändes det för kallt att ha hennes ben dinglandes utanför den. Jag hade med en filt som jag skulle lagt om henne då overallen börjat bli lite kort i benen, men den glömde jag förstås nere i bilen…

Sök och markeringar blev det idag, och Annette började med en av sina hundar så att Thone skulle få lite dofter ute i söket och dessutom av en främmande hund. Evelina satt i selen under tiden, och var väl sådär halvroad av det. Jag borde haft mitt visselpipsband om halsen så hon hade haft något att pilla med. När söket lades ut igen så knatade även jag och Evelina ut i det så att även min doft fanns där ute. Sedan fick Evelina följa med ner till bilen när jag hämtade Thone.

Jag funderade på om Evelina skulle få sitta kvar i bärselen när jag tränade med Thone, men mamma tyckte inte att det vore riktigt snällt eftersom att Thone inte har någon vana av det. Jag får börja använda bärselen här hemma först så att vi allihopa vänjer oss vid den. Det vore ju smidigt att kunna träna med Evelina på magen eller ryggen, för en barnvagn tar sig ju inte fram överallt i skogen.

Istället fick Evelina sitta i vagnen medan jag och Thone tränade, och det gick bra fram tills markeringarna. Då blev hon ledsen och jag blev stressad över det. Att jag sen gick ifrån henne för att sätta in Thone i bilen gjorde henne hysteriskt ledsen. Hon blir jättemammig när hon är trött, och när jag kom tillbaka och fällde ner ryggstödet så stoppade hon in tummen i munnen och somnade.

Sök och markeringar var som sagt vad alla hundar fick träna idag. Mamma och Annette gick ett varv ute i söket för att ge Thone retning, och på det första skicket var det förstås full fart ut. Ute i söket väntade något nytt, nämligen kaninskinnsdummies! Det var inga konstigheter alls.

Idag tog sig Thone ut tre gånger, och fick lista ut hur hon skulle komma åt en dummie som låg uppe på en jättestor sten och bärgade in en stor och tung dummie. Precis efter att jag skickat henne en fjärde gång kom jag på att vi borde flyttat oss eller ändrat riktning, eftersom hon redan sprungit samma väg tre gånger. Där fick hon hjälp av Annette som började knata ut i söket, och då hittade hon en dummie på andra sidan av söket.

Vi hade tänkt avsluta där, men Annette tyckte att vi kunde knata ut allihopa och bara gå och så fick Thone plocka in någon av de längst ut ifall att hon skulle ta sig dit. Innan jag ens hann säga något till Thone så drog hon ut i söket, långt ut och inte alls åt det hållet som Annette rörde sig mot. Vips så fick hon vittring på den som låg längst ut i ena hörnet och kom in med den. Jag tror att någon har börjat förstå vad det är hon ska göra!

Markeringarna gick lite mindre bra. Vi har inte tränat stadga, och på två av tre markeringar så knallade hon trots att jag hade kopplet om henne. Trasslet när hon knallade gjorde förstås att hon tappade bort sig, men den lilla hunden har en nos och ger inte upp så alla tre dummiesarna kom in ändå. Jag kände mig jättenöjd med träningen ändå. Thone är ju bara 8 månader och vi har inte tränat mycket apportering, och ingen stadga som sagt. Dock är det kanske dags att börja träna det samt visselsignaler och jaktfot.

25 mars, 2016 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: