Löptikar och löp

… det måste vara de två vanligaste ursäkterna eller svaren i hundvärlden. Om alla tikar slutade löpa och hundvalpar istället skapades i ett laboratorium någonstans så skulle i princip alla bekymmer man kan stöta på med sin hund försvinna. Eller?

Hanhundar som drar i kopplet gör det för att någon precis varit ute och rastat sin löptik. Alla hundar går ju automatiskt fint i kopplet, så det kan absolut inte bero på att hundägaren inte tränat på det! Går det dåligt på en tävling i t.ex lydnad där inte löptikar får delta så är det ju någon av de andra förarna som har en löptik hemma, och att man inte kan tävla med en hund som bor tillsammans med en löptik borde väl alla förstå? Vem kom ens på idén att löptikar få delta på utställningar och flera andra tävlingsgrenar? Det är ju sabotage!

Rantar hunden omkring hemma och gnäller, då har någon av grannarnas hundar börjat löpa! Det kan ju inte vara så att hunden tycker att den har tråkigt och vill ha sysselsättning. Om inte hunden kan gå lös för att den inte kommer på inkallning så är det ju återigen någon som nyligen varit ute med sin förbannade löptik! Dessutom avlöser löptikarna varandra, så att det alltid är någon i området som löper. Träna inkallning med häftiga belöningar, vad är det för trams? Valpen vet ju vad den heter redan när den föds och ska komma på inkallning, och det där med jaktlust är bara något fånigt påhitt. Löptikarnas doft sätter ju sig på allt, fåglar, harar, rådjur m.m.

Tikar som drar i kopplet gör det för att dom snart ska börja löpa och då är det bråttom att hitta så många bra ställen att kissa på som möjligt, för att tala om för hanhundarna i området att snart är det dags. Går det dåligt på tävling är det för att dom snart ska löpa eller nyligen har löpt. Allt som för ägaren upplevs som något negativt beror på löp. Kan inte hunden gå lös och springer fram till andra hundar, människor eller jagar efter vilt så är det för att den är förvirrad av löphormoner och ser allt som en hanhund.

Kissar en tik inne så är det löp på gång och stackaren kan inte skilja på vad som är inne och ute. De där löphormonerna gör tikarna dumma i huvudet rent ut sagt. Tappar de tempo och engagemang i träning och på tävling så beror det inte på att hunden för dagen är trött eller att träningen är för enformig och inte särskilt motiverande, utan snart är det dags för löp eller löpte hunden nyligen?

Hur lång tid före löp som räknas som snart och hur lång tid efter löp som räknas som nyligen varierar beroende på hur ofta tiken löper. På de som löper var sjätte månad är det enkelt räknat. Tre månader före löp räknas som snart, och tre månader efter löp räknas som nyligen. Då har man täckt upp hela året.

1 mars, 2016 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: