Valphelg dag 2

Idag träffades fyra av syskonen, Emma med mamma Sasha och faster Arya samt Ingegerd med Lhinedottern Mindy på SpecialHunden i Åby för att prova på specialsök. Eftersom att jag har jobbat ihop med Eva Münter på Dog&People och sett när hon har tränat med sina hundar så har jag en liten överblick av specialsök, men jag har aldrig provat det med mina egna hundar.

Det blev en hel del teori och flera korta pass för hundarna där de fick prova på både sökplattform och golvbana. Vi tvåbenta gjorde inte så mycket idag, och det kändes rätt skönt då jag hade hela huvudet fullt med snor. Istället var det hundarna som hade huvudrollen idag, och vad häftigt det är att se när de får jobba på helt egen hand!

Första passet blev det miljöträning, där de fick gå upp på plattformen och äta godis och sedan gå ner igen för att ta en liten paus. Det upprepades ett par gånger så att hundarna fick ett sug efter att få gå upp på plattformen igen. Under nästa pass fick vi välja en doft, och jag som redan under informationen på morgonen blev nyfiken på nose work valde eucalyptus.

Även här blev det korta pass, där hundarna fick ett par belöningar när de gjorde en inandning vid rätt burk och sedan fick de gå ner från plattformen och ta en liten paus innan de fick gå upp igen. Mamma och Olga, som redan varit på ett prova-på-pass, fick börja och visa hur det kunde se ut. Olga var superduktig, hon hade liksom redan hunnit förstå vilken doft hon skulle söka efter och gjorde det metodiskt och snyggt.

Susanne, som har SpecialHunden, gjorde det lite svårare för henne och lade till störningar och flyttade burken flera steg för att se om Olga verkligen kände igen doften och det gjorde hon. När det inte kom en belöning direkt när hon markerade så lyfte hon nosen och markerade igen.

Efter lunchen fick hundarna prova på golvbanan, först miljöträning där de fick gå över golvbanan och dammsuga upp godisar och sedan fick de söka. Thone tyckte det var jättekul, och jag också! Jag tror att vi allihopa tyckte det var jättekul och kommer boka in en helgkurs framöver. Fast jag vill gå kurs redan nu! Frågan är bara plånboken har råd med det, och om Lenny går med på det. Den stora nackdelen med gemensam ekonomi, och man själv bara bidrar med en skvätt.

28 februari, 2016 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: