Utställningsdebut


Thone, Höstglädjens Gleam of Golden Dream BEST IN SHOW valpklass I ÖKK:s valputställning, Mantorp.
(LPI LPII Höstglädjens Hearts Burst Into Fire – LPI Höstglädjens Stjärnglimt)

Den här dagen blev ju inte alls som jag hade trott, utan tusen gånger bättre! Som jag redan nämnt så trodde jag att det här skulle bli en kort utställningsdag för oss, och jag hade varit okej med det. Vi har ju inte utställningstränat så mycket som jag hade tänkt, och sen har jag ärligt talat inte sett Thone som en vacker utställningshund. Självklart är hon fin i mina ögon, men någon stjärna exteriört skulle hon nog aldrig bli.

Att hon skulle falla domaren i smaken trodde jag inte heller, men eftersom att utställningen var så nära så tänkte jag det som bra miljöträning i första hand. Det skulle ju även bli intressant att få en kritik på henne.

Thone skulle ställas som hund nummer 11 i ringen, så vi var där redan vid 8-tiden för att hon skulle få vänja sig vid miljön. När jag såg att andra var inne och tränade med sina valpar i ringen så tänkte jag att det kunde vara en smart idé att göra med Thone också. Hon var lite flaxig och hoppig, men vad ska man kräva av sin valp i en helt ny miljö? Jag tyckte hon var duktig ändå.

4 månader och 1 vecka gammal blev det debut i valpklass 4-6 månader. Jag började med att ställa upp Thone fritt, och det kändes som att hon stod bra så hon fick fortsätta att stå så. Hon var still och viftade glatt på svansen samtidigt som hon fick smaska på en köttbulle. Hon travade på rätt fint första varvet, och brydde sig inte jättemycket om alla människor som satt tätt inpå ringen.

Mamma och Thones kullsyster Olga skulle komma och titta idag, och medan jag och Thone stod och väntade på vår tur för den enskilda bedömningen så dök de äntligen upp. Det hade känts tråkigt om de hade missat oss i ringen. Thone tyckte att herr domare var jättetrevlig när han kom fram och klämde och kände på henne. Jag visade Thone fritt framför domarbordet, och hon stod där så glatt och viftade på svansen. Det kändes som en bra debut!

När det var dags för placering så plockade domaren fram Thone som 1:a, och den muntliga kritiken var bara bra! Han tyckte att hon hade en tilltalande helhet, var välbalanserad, rörde sig bra och att allt satt på rätt ställe. Glad och förvånad tackade jag så mycket, och Thone fick förstås ett HP och skulle in och tävla om BIR/BIM direkt. Jag var redan nöjd med den här dagen, och blev jätteglad när det var vi som fick ta emot den rosa/gula BIR-rosetten!

Någon kort dag blev det alltså inte, utan nu blev det att vänta på att de resterande 71 valparna och juniorerna i grupp 8 skulle bli bedömda innan det var dags för gruppfinaler. Glatt överraskad av Thones resultat hittills så frågade jag mamma hur det hade sett ut i ringen, och det hade sett jättefint ut. Svansen som kan fara åt alla håll hade varit glad men i rätt höjd, och den trimmade, nybadade och tillplattade pälsen gjorde stor skillnad mot hur hon ser ut till vardags.

Innan mamma och Olga åkte hem så gick vi ut en stund, och då lyckades Thone kissa i koppel någon annanstans än hemma på tomten för första gången! Eftersom att det skulle dröja ett par timmar innan det var dags för gruppfinalerna så åkte Lenny hem och rastade av Thyra och Lhine. Dom skulle egentligen följt med, men igår kväll såg jag en bild på hur utställningslokalen såg ut och den var inte jättestor.

Hur många vi var i gruppfinalen har jag ingen aning om, men det var 14 raser och totalt 82 hundar i grupp 8 fördelat på 4-6 månader, 6-9 månader och 9-18 månader. Vi var iallafall så pass många att domaren plockade ut de fyra han ville placera till mitten och tackade av resten, så jag gissar att vi var minst 8 stycken iallafall. Thone var en av valparna han ville placera, och när han sedan pekade på oss först så trodde jag att vi hade kommit 4:a, men han ville ha oss som 1:a! ”Va? Oj! Tack!”. Haha, jösses. Thone blev BIG-valp!

Lenny hade före gruppfinalerna frågat vad det innebar, och när jag förklarat så frågade han om man fick åka hem efter det. ”Ja, vinner man inte så kan man åka hem och vinner tror jag inte att vi gör.”. Även om han blev glad över att Thone blev BIG så var hans min halvroad när jag skrattade och sa att vi inte kunde åka hem än utan att nu blev det att vänta in nästa final.

Att få gå in och tävla i BIS-finalen såg jag verkligen bara som en stor bonus, och jag var beredd på att Thone kanske skulle vara väldigt trött och kanske inte ha huvudet och koncentrationen med sig. Jag ställde henne fortfarande fritt, och svansen den viftade även om den inte var riktigt lika energisk. Rasen och gruppen dömdes av Jan-Erik Ek, men i BIS:et dömde Anne-Chatrine Edoff och de valpar hon inte dömt under dagen ville hon förstås kika lite närmare på. Thone blev jätteglad när domaren kom fram, för hon hade en sjal runt halsen och den tog Thone förstås tag i när domaren böjde sig över henne och hälsade.

Domaren placerade hundarna bakifrån och emellanåt hörde jag inte riktigt vad hon sa, men innan jag hann titta om det var Thone hon menade så var det någon annan som rörde sig mot mitten där placeringsskyltarna stod. När det var Thone och en hund kvar så hörde jag att hon sa att på 2:a plats ville hon ha en liten dvärgschnauzer, vilket innebar att jag och Thone vann! Eller? Jag vågade liksom inte röra mig, ifall att det stod en till valp kvar någonstans som jag missat, så när hon sa att hon ville ha en golden på 1:a platsen blev jag tårögd. Herregud! Thone vann alltihopa! Thone blev BEST IN SHOW!

Det var verkligen inte vad jag hade förväntat mig! Rhiva blev BIS-valp på sin utställningsdebut, och något sådant trodde jag aldrig att jag skulle få vara med om igen. Utanför ringen stod Lenny och hejade på och ropade ”Bra!” och jag försökte hålla tillbaka glädjetårarna tills vi kom ut från ringen. Där gömde jag mig i Lennys famn och snörvlade mot hans skjorta.

Att Thone blev BIS-valp känns fortfarande overkligt. Tänk att hon var den vackraste valpen i åldern 4-6 månader på hela utställningen idag! Det kommer ta ett tag att smälta. Vi fick en massa fina priser med oss hem. Rosett, pokal, blomma, schampo, tävlingsbok, presentkort på en vaccination och en stor säck valpfoder.

Jag tog inte med mig kameran idag, så det fick bli att ta en bild med mobilen innan vi packade in oss i bilen och åkte hem. Hoppas det är fint väder imorgon så att vi kan ta några fina bilder i bättre kvalitet.

Oj, jag höll på att glömma den fina kritiken. Här kommer den:

”Utmärkt välgående valp. Mycket tilltalande helhet. Välbalanserad.
Trevligt huvud och uttryck. Bra hals och skuldra. Utmärkta ben
och tassar. Välkroppad. Starkt ländparti. Breda härliga lår.
Väl ansatt svans. Utmärkta rörelser.”

14 november, 2015 | 5 kommentar »

5 kommentarer till “Utställningsdebut”

 1. Nettan:

  Ni var jättefina och duktiga i ringen båda två.

 2. Erika:

  Stort grattis. 😀
  Vi var till mantorp idag med på deras utställning och gjorde vår första utställning och med goda resultat för framtiden

 3. Karin:

  Superstort GRATTIS !!!!

 4. Annika i Lindby:

  Stort grattis till er!

 5. Jenny Widebeck:

  Så roligt 🙂 Grattis Sandra!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: