Apporteringskurs, dag 2


Rhiva, FDI FDII RLD N Höstglädjens Call On Private Line.

Då är vi hemma efter ännu en härlig dag med en massa rolig apporteringsträning. Idag hade vi tur med vädret, och det kom bara några ynka regnstänk på eftermiddagen när vi var uppe i skogen. Strax före lunch strålade solen och vi fick flytta vårat lilla läger bort till skuggan.

Idag fick vi göra två olika övningar för att lära hunden att springa på raka linjer, och få den att lita på att om man pekar rakt fram så finns det något rakt fram. Första övningen var en fyrkant, där vi satte upp pinnar och sedan gick man runt fyrkanten tillsammans med hunden och lade en dummie vid varje. Sedan skickade man hunden från ena hörnet till det andra, gick jaktfot till ett annat hörn o.s.v.

Jag var lite nervös för att Rhiva skulle tappa fokus på ena skicket och fortsätta rakt fram över dummien, eftersom att jag skickade henne mot den andra fyrkanten. Jag stod beredd på att behöva försöka kalla in henne, men hon var fullt fokuserad på arbetet. Det sista skicket var mot en dummie som jag lade ner när vi gick från ett hörn till ett annat, och där var inte Rhiva med på att det skulle ligga en dummie. Hon sprang ändå spikrakt ut, och efter ett par meter så tändes ljuset när hon såg den.

Parallellt med fyrkantsövningen så fick man en i taget gå upp i skogen och prova vilt. En markering med kråka kastades åt oss, och Rhiva sprang ut och luktade på den?!? AnneCharlotte försökte leka ingång intresset, men Rhiva sprang upp till mig istället. Efter att jag visat hur vi gjort hemma, och Rhiva plockat upp den från marken ett par gånger, så provade vi en markering igen och då gick det bra att apportera den. Hon behövde tydligen en liten påminnelse om hur hon skulle göra.

Därefter blev det en annan linjetagsövning där två dummies ställdes på rad. För att göra det enkelt och tydligt för både en själv och hunden så satte vi upp pinnar här med. Rhiva hämtade in båda två, en åt gången förstås, snabbt och enkelt så jag och Magnus som tränade ihop utökade avståndet mellan pinnarna. Då blev det inte lika lätt, men hon fortsatte ändå rakt ut. Duktiga lilla unge.

Innan lunchen fick vi, tre och tre, prova en walk-up. Det var kul, men jättesvårt! Vi gick alltså tre stycken på linje, med AnneCharlotte framför oss, och tre gånger gjorde hon ett stopp och kastade iväg en boll som vi förare skulle markera. Man skulle alltså hålla reda både på sin hund, hålla linjen och komma ihåg var bollarna landat. Medan hundarna satt kvar på linjen skulle vi förare hämta bollarna, och jag fick såklart nummer tre som jag hade sämst koll på. Som belöning fick hundarna sen en varsin markering, och de andra två skulle sitta kvar vid sin förare.

Efter lunchen gick vi upp i skogen för att prova på sök. Jag valde dock att hoppa över det med Rhiva, för jag kände mig trött och lite ofokuserad. Självklart följde jag med de andra upp och tittade, och det sättet som AnneCharlotte tränade sök på var samma sätt som jag lärde in det med Lhine. Det kändes bra att redan veta hur och varför, så att jag inte missade något viktigt när jag inte provade med Rhiva.

Därefter var apporteringskursen slut, och det kändes lite trist att säga hej då till alla. Det har verkligen varit en jätterolig, intressant och lärorik helg!

29 juni, 2014 | 1 kommentar »

1 kommentar till “Apporteringskurs, dag 2”

  1. Zandra, Lova & Lystra:

    Låter som ni haft två härliga dagar! Just nu ångrar jag att jag inte åkte, låter som ni fick jobba mycket praktiskt. Hade varit kul att testa och se vart jag står i träning med Lystra. Men men… man kan inte hinna allt, var skönt med en hundfri helg också. 😉

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: