”Snurr? Det har jag aldrig hört förut”

Det är många gånger som jag har känt att jag inte riktigt vet vad jag ska träna med Thyra, men efter den här dagen har jag fått en massa nya roliga idéer!
 
Efter en liten briefing om EM och planering inför NM så pratade vi om stimuluskontroll och delades sedan upp i små grupper. Alla fick göra en kort kedja med fem moment, varav ett skulle vara stillastående i fem sekunder. Medan en gjorde sin kedja skulle de andra titta på och se om hunden gick på verbala signaler eller kroppssignaler.
 
Jag valde att sätta ihop fotgående, snurr, stillastående, spinn och nåt mer… som jag inte kommer ihåg vad det var. Började med att bara använda rösten, och snurren gjorde hon inte. Stod still gjorde hon däremot utan att bjuda på andra beteenden under de fem sekunderna hon skulle stå stilla. Gjorde sedan om samma sak igen, fast använde kroppssignal vid snurren. Det funkade inte heller.
 
Vi gjorde sedan ett tredje försök, med både röst och kroppssignal och då gjorde hon snurren. För skojs skull gjorde vi sedan en till kedja, där vi blandade snurrar åt olika håll med stillaståendet. Thyra hon snurrade bara åt vänster hela tiden, trots att ordet ”Snurr!” betyder att hon ska snurra åt mitt höger. Det var inte förrän jag vred huvudet lite åt höger som hon gjorde rätt.
 
Idéerna sprudlade, så vi testade även att ge kommandon med händerna framför ansiktet och med ryggen vänd mot hundarna. Thyra tyckte jag var helknäpp när jag hade händerna för ansiktet, och fortsatte att snurra åt vänster när jag sa åt henne att snurra åt höger. Jag skrattade så jag fick tårar i ögonen, och Thyra fnös åt mig och gick iväg och lade sig. Skulle jag hålla på och tramsa så kunde jag göra det utan henne tydligen.
 
Att stå med ryggen mot henne funkade däremot mycket bättre. Då kunde hon snurra åt rätt håll och jag provade även att göra en fjärrdirigering. Hon lyssnade på första kommandot varje gång. Idéerna tog inte slut där, utan vi provade även att ge hundarna kommandon på fel plats. Exempelvis så bad jag Thyra att backa runt mig när hon var en bit ifrån mig och på fel sida om mig, istället för i fotposition, och även det tyckte hon var jättekonstigt.
 
Det var verkligen jätteintressant att se hur hundarna reagerade när man bad dom göra saker på ett annorlunda sett mot hur det brukar vara i FS/HTM-programmen. Jag fick som sagt en massa nya idéer, och insåg att Thyra egentligen inte vet vad kommandot ”Snurr” betyder. Det är inte konstigt att hon ofta missar snurren som ska var mellan fotgåendet och slalomen bakåt.
 
Imorgon tar vi en vilodag, men sen ska vi överträna, störningsträna och träna in ett nytt avslut till vårat program inför NM!

6 oktober, 2013 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: