Tjo och tjim på BK


Lhine, Thyra och Rhiva efter dagens träning.

I drygt 1 1/2 timme var jag och tränade med hundarna på Linköpings brukshundklubb under eftermiddagen. Började med Rhiva som fick träna hopp över hinder, ställande och springa några gånger till rutan. Ja, jag har tänkt att vi ska börja träna lite på II:ans moment också. Jag vill ta LP med Rhiva, men eftersom att tävlingssäsongen börjar gå mot sitt slut och jag inte vill ha ett uppehåll i tävlandet så får det vänta till nästa vår, och så länge vill vi nog inte pilla med bara klass I-momenten.

Vi började med fem plankor på hoppet direkt idag, och medan jag ordnade med rätt höjd fick Rhiva göra en kort platsliggning. Vi tränade både stadga och signalkontroll, då damen kan tänka sig att flyga över hindret lite när som. Ställandet har hon börjat få ganska bra koll på och jag har börjat lägga på kommando precis när jag ser att hon tänker stanna. Idag backade jag ifrån henne några extra steg och försökte locka henne ur position, men hon stod duktig kvar och väntade på att en korvbit skulle komma flygande över huvudet på henne.

Sedan blev det som sagt några rutskick. Just det, rutan ställde jag upp innan vi började träna och även då fick Rhiva göra en platsliggning. Så hon fick både se när jag ställde upp rutan och tryckte ner riktningspinnen i marken. Vi ställde upp en bit från rutan och så visade jag tydligt att jag lade ut en godisbit. Rhiva hade inget halsband på sig så jag skickade henne från sittande med kommandot ”Rutan!”, som hon såklart inte har en aning om vad det betyder, men det var full vart ut. Hade hon haft halsband på sig så hade jag hållt henne i det, tagit några steg fram och släppt när hon ville iväg. Detta repeterade vi några gånger, och när hon var ute i rutan sprang jag ifatt henne med en leksak och så kampade vi en stund. Urkul!

Näst på tur blev Thyra, som fick lite blandad freestyleträning. Både nya och gamla trick. Bland annat jobbade vi med bakdelskontroll efter tips från Nathalie som i tisdags fick kika på en av våra nya rörelser som vi inte lyckats få till ordentligt. Med rumpan vänd mot mig fick Thyra, ett steg i taget (hon har ju så bråttom) gå i sidled framför mig och belönades när hon jobbade på med bakbenen och blev rak i kroppen istället för att gå som en ostbåge. Tyckte det blev framsteg redan idag, så fortsätter vi så här ett tag så kanske vi har en fin ny rörelse till SM och Agria Freestyle Elite Challenge.

Lhine och jag vi tränade en massa, massa på högerhandling. Det är så svårt tycker Lhine, och även jag som inte riktigt vet hur jag ska få henne att förstå vad jag vill att hon ska göra. Vi skulle behöva träna med vår Ikea-pall, men jag har ingen aning om var jag har lyckats gömma den!?! Men det blev ingångar till höger sida och lite snurrar på höger sida för att variera lite i träningen. Korta pass med bus emellan. Lhine hade mycket spring i benen, så i pauserna tjoade jag ”Är du galen? Är du galen?” och så fick hon rejsa över planen. Tjiho!

Testade att, med mycket hjälp av godis i handen, locka Lhine till yttepyttesmå stegförflyttningar åt vänster på min högra sida och efter massa beröm vid minsta lilla viktförskjutning så började hon förstå vad jag var ute efter. Hon kämpade på ordentligt med mycket tramp i tassarna, så hon blev nog ganska trött i både huvud och tassar. Får vi till stegförflyttningarna så tror jag att högerhandlingen kommer bli riktigt bra. Jag vill gärna ha ett fotgående, och inte bara att hon går vid sidan. Det är ingen tävling i närheten som arrangerar avancerad klass förrän i februari, så vi har gott om tid på oss att träna. Skönt!

5 oktober, 2012 | 3 kommentar »

3 kommentarer till “Tjo och tjim på BK”

 1. Elisabeth:

  Men oj vad stor Rhiva blivit! Lilla valpisen!!

 2. Zandra, Lova & Lystra:

  Vad duktig du är som ligger i med träningen med alla vovvarna! 🙂 Gillar verkligen ditt tänk att lära in högerhandligen ordentligt (inte många som gör – därav anledningen till att många får sämre poäng i avanceradklass).

  Alltså klippet du skickade är MYCKET intressant och ett riktigt bra kompliment till den övning vi tränar på just nu. Frågan är ju bara vart man får tag på en sån där brädda liksom. 😉

 3. Gabbi, Edwin & Nixon:

  Men JÖSSES vad Rhiva har blivit stora tjejen 😀 Jag har inte funderat på det tidigare men hon ser så graciös och fullvuxen ut nu.. Hur har ni det i goldenvärlden vad gäller höjd o vikt – några riktlinjer?!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: