Provat på sök

Linköpings brukshundklubb hade igår Öppet hus med en massa roliga aktiviteter, och jag hade anmält mig och Rhiva till att prova på sök. Det började med en timmes teori med information om de olika bruksgrenarna innan vi gick ut i skogen. Först fick valla av ett område och se mallen Baggis jobba i skogen och sedan fick vi en och en prova på att göra några skick. Vi var bara fyra stycken som var nyfikna på söket, så varje ekipage fick ganska gott om tid och hann prova flera skick.

När det var Rhivas tur fick hon hälsa på de två instruktörerna och publiken medan jag plockade fram alla leksaker jag packat med i ryggsäcken. Rhiva visste knappt var hon skulle ta vägen och for omkring mellan himmel och jord. Hoppade upp i ansiktet och ålade på marken för att visa vilken snäll mjukis hon är. Det var två instruktörer, Ulrika och Mats och först var Rhiva väldigt fjäskig för Mats men sen när han började lattja med hennes leksaker blev det fart i henne. Han plockade på sig två tasor och en liten kampleksak och försvann sen in i skogen.

Vi fick ställa upp på linjen, och jag instruerades hela tiden. Mats gjorde en s.k pop-up och visade sig en stund innan han satte sig ner. Jag skickade iväg Rhiva som for iväg en bit, men blev tveksam och stannade med ett ”Boff!”. Ulrika och jag klev ut i skogen för att ge henne lite stöd, och då sprang hon fram och började leka. Jag glömde kopplet på stigen, men fick ta Rhiva i halsbandet och dra bort henne utan att säga något.

Medan vi gick tillbaka till stigen flyttade Mats längre ner, och vi ställde upp på en nytt ställe. En ny pop-up, jag skickade iväg Rhiva som for raka vägen ut, men var tvungen att springa och kolla av den gamla platsen för att se om hennes leksaker var kvar där. Sedan tillbaka till Mats för lek. Duktig tjej! Hon gjorde ett litet avbrott för att kolla var hon hade mig, och men sen var det leken som gällde.

Vi gjorde ett tredje och sista skick, där Rhiva målmedvetet sprang raka vägen för att få leka. Hon brydde sig inte alls om mig när jag kom fram och kopplade upp henne, utan fortsatte att leka. Himla roligt att se! Tungan var lång på Rhiva och jag kände att där fick det räcka, och hon fick några leverbitar av Mats innan vi avslutade.

Det var verkligen superkul att prova på sök, och det är verkligen något jag skulle vilja träna med Rhiva för att så småningom kunna tävla. Frågan är ju bara hur man kommer igång? Eftersom att Rhiva har ett så stort intresse för människor, och det funkade fint att kampa med en främmande människa i skogen, så tror jag att sök skulle passa henne perfekt!

~         ~         ~         ~         ~

Men oj, höll ju på att glömma att berätta om resten av dagen. Efter att Rhiva fått vila en stund i bilen så gick vi tipspromenad tillsammans. Enkla frågor för en hundnörd, och som utslagsfråga fick man gissa antalet frolicar i en burk. Jag gissade på 88 stycken, det var 81 stycken, vilket gjorde att vi hamnade närmast och vann! 1 kilo foder, ett grisöra, en pipande morot, en påse hundgodis och en hundhandduk fick vi i pris. Kul!

Efter lite olika uppvisningar så var det dags för ett stor uppletande, med leksaker och tuggben, där man helt enkelt fick skicka ut sin hund från linjen och det dom tog med sig tillbaka fick man ta med sig hem. Jag  var lite nervös att Rhiva inte skulle fatta nåt, och tycka att själva springandet skulle vara roligast och kanske dra iväg och hälsa på folk och hundar, men hon var ju jätteduktig.

Det var full fart ut i rutan och hon hittade en leksak direkt. Precis när hon skulle vända tillbaka så upptäckte hon att det fanns fler grejer och hon började byta och visste inte alls vilken hon skulle ta. Hon hade väldigt roligt! Till slut valde hon en gummileksak som ser ut som en apportbock, och då sprang hon raka vägen in till mig och lämnade av i handen. Duktig plutta!

Vi satt kvar och tittade en stund till innan vi började röra oss hemåt efter en jätterolig och nyttig dag!

6 augusti, 2012 | 3 kommentar »

3 kommentarer till “Provat på sök”

 1. Linda:

  Sök är jättekul! Minus och jag testade på ett läger, askul! Men i våran håla finns inte många som sysslar med det tyvärr. Det krävs ju ett gäng för att kunna träna.
  Hoppas ni kan fortsätta eller ta upp det senare 🙂

 2. Angelica:

  Sök är så kul! Det är synd bara att det krävs en del folk i form av figgar och så vidare. Om du vill köra någon gång i höst kommer vi gärna upp och hjälper er 😉

 3. Anna:

  Gud vilken rolig fag!
  Vilken kul ide att låta hundarna köra sök/uppletande och att få behålla det de tar med hem 🙂

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: