Lydnad och vattenapportering

Den här dagen blev inte riiiktigt som jag hade tänkt mig, men hundarna verkar nöjda ändå! Vi hann tyvärr inte åka till brukshundklubben och träna, utan istället blev det träning i en park. Rhiva blev snabbt trött av miljön, så vi gjorde bara några få repetitioner av varje övning.

Nu står det helt stilla i huvudet, men kommer ihåg att hon fick plocka upp metallen från marken och springa till rutan och hämta en leksak. Idag såg det ut som så att hon sprang ut och tog leksaken, vände tillbaka till mig och släppte den för att byta till leksaken hon visste jag hade i fickan… Jag brukar ju alltid ha den roligaste leksaken liksom. Vet inte riktigt hur jag ska göra där, men det känns som att det inte ska finnas två leksaker i det momentet, utan bara den som Rhiva hämtat.

Det blev lydnadsträning med Lhine också, och vi körde igenom rutan och dirigeringsapporteringen. Lite svårt blev det att springa genom sol och skugga, men Lhine hittade både konorna, rutan och apporterna själv. Vi tränade även på att gå in på planen och ställa upp på mitten, och det funkade riktigt bra.

När vi tränat klart åkte vi vidare för att sällskapa mamma och Lisbeth när de tränade apportering. Tänkte att Rhiva skulle få hämta sin första dummie på vatten, och tog ut henne först innan hon fått sitta och titta på de andra och eventuellt jagat upp sig. Att ta henne direkt från bilen var ju ingen höjdare, hon var överallt och ingenstans…

Att hoppa ner i vattnet och simma ut och ta dummien var ju inga konstigheter, men när hon fick mark under tassarna igen så var det ingen ordning. Hon kunde inte ens sitt namn typ. Kul! Hon fick hoppa in i bilen, och efter ett tag tog jag ut henne igen och så gjorde vi plockövningar från marken med dummien. Det pysslade vi med en stund, och sedan satt vi passiva en stund och tittade.

För Lhine blev det inget bad då hon har sin sista löpdag idag, men Thyra fick både plaska, simma och apportera. På andra sidan vattnet fick Lisbeth droppa en dummie i vassen som jag skulle försöka mig på att dirigera Thyra till. Thyra hade verkligen ingen aning om var det kunde finnas en dummie, så det blev verkligen en dirigering och jag tyckte att vi löste den jättefint!

Thyra gick inte spikrakt, men heller inte fel liksom, så hon fick simma lite snett över mot andra sidan och så blåste jag stoppsignal och dirigerade henne vidare. När jag fått in Thyra i vassen så blev det att styra henne med söksignalen, och hon testade sig fram för att se hur signalen ändrades. Alltså wow, när tränade vi apportering senast?!?

När alla hundar tränat klart så tog jag ut Rhiva igen, för jag vill testa och se om de gick att få upp henne på land. Med eller utan dummie spelade liksom ingen roll, men jag ville liksom få in henne till mig så jag kunde belöna. Inte att hon skulle börja styra med annat när hon fick mark under tassarna.

Många olika varianter blev det, och till slut så stod jag i vattnet och tog emot henne med en bolldummie som vi fick låna av Lisbeth. Då fick Rhiva signalen som betyder att hon får släppa och komma ta en belöning hos mig medan hon fortfarande simmade.

Vi har inte tränat mycket med dummies så Rhiva vet inte riktigt vad hon ska göra med dom, men hade varit en apportbock så hade det säkert sett helt annorlunda ut. Nu vet jag att hon hoppar i och simmar ut och in mot land igen, så kasta dummisar i vattnet behöver vi inte göra. Istället kommer vi träna så som vi gjort med apportbockarna på land, och sedan så småningom göra det närmare och närmare vattnet så att vi börjar med avlämningarna liksom.

21 juni, 2012 | 1 kommentar »

1 kommentar till “Lydnad och vattenapportering”

  1. Zandra, Lova & Lystra:

    Hoppas du komemr skriva allt om hur du gör för att få till avlämningarna från vatten. Jag har nämnligen inte enns börjat med det ännu med Lystra. För jag har ingen anning på hur jag ska få till det!

    Trevlig midsommar till dig och tjejerna! 😀

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: