Apportering, apportering

Nhora i full fart.

Ledig igår och ledig idag, och både igår och idag blev det apporteringsträning för Thone och Nhora. Igår gick vi bort till kohagen där båda två fick träna sök och linjetag. Söket gick inget vidare med Nhora idag heller. Hon sprang ut och hittade en, men sen blev det som sist. Hon förstod inte vad jag menade när försökte skicka ut henne igen. Jag kliade mig i huvudet en stund och funderade på hur jag skulle få henne att förstå att det finns mer att hämta om jag säger det.

Jag provade att strössla ett mindre område med dummies, så att de hamnade närmare varandra och inte så långt ut. Förhoppningsvis skulle hon ha fler dummiesar i minnet, bli sugen på att gå ut igen och hitta en till ganska snabbt. Hon hittade den första dummien snabbt, och jag såg på henne att hon lade märke till att det fanns fler när hon var på väg in. Jag tog emot henne snabbt och skickade ut henne igen. Full fart ut!

Fyra stycken fick hon hämta, och jag tror att det blev en riktigt boost för hennes självförtroende. Hon såg så glad och nöjd ut! Vi gjorde om övningen en gång till, och hon tyckte det var superkul. Sedan tog vi en kort paus innan hon fick hämta två dummies på ett linjetag. Där var det inga tveksamheter när jag skickade ut henne en gång till. ”Säger du att det finns en till där borta så gör det väl det!”.

Thone fick som sagt också ett sök och linjetag, och när hon är ute på ett sök så kan man typ sätta sig ner och ta en fika. Hon ligger i tills hon hittar något. Hon fick hämta in sex av åtta dummies och sen gick jag och lade ut hennes linjetag. Tre dummisar, med ett par meter i från varandra. Terrängen var lite guppig, så när hon hämtade in den som låg närmast så kunde hon inte se nästa. När jag skickade ut henne igen kunde hon inte bara springa till samma punkt där hon redan hämtat en, utan fick fortsätta framåt en bit till.

Idag fick Nhora ett sök igen, och ett linjetag liknande det som Thone fick igår. Sökområdet blev lite större än det som jag strösslade igår, så att vi inte fastnar i att det är alldeles för lätt. Gårdagens övning måste gjort susen, för idag gick Nhora ut utan några som helst tveksamheter på andra skicket, tredje skicket och fjärde skicket. Busenkelt var det inte heller, för hon fick ändå leta en stund. En liten pollett måste trillat ner sen igår. Linjetagen var inte konstigheter heller.

Thone var helt säker på att det var hennes tur att få jobba när jag kopplat upp Nhora, så idag kom jag på den smarta idén att dom inte ska få träna på samma ställe direkt efter varandra. Jag vill ju att de ska vänta avslappnat, inte sitta och vibrera. Istället fortsatte vi vår morgonpromenad, medan jag funderade på var och vad Thone skulle få träna. Det fick bli dirigeringar på en gräsplan.

Dirigeringar har vi aldrig tränat förut, så det tänkte jag kunde bli roligt för Thone. Jag satte henne ner, ställde mig mitt emot henne en bit ifrån och kastade sedan ut en dummie till höger och vänster om henne. Det kanske inte alls är så man börjar, men så gjorde jag iallafall. Sen försökte jag med hela kroppen att visa åt vilket håll hon skulle, och när hon började tänka åt det hållet som jag visade så fick hon kommando att hämta. När hon fått hämta några gånger åt höger och vänster så kastade jag ut två dummiesar bakom henne som hon fick hämta också.

27 november, 2019 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: