Avslutning på valpkursen

Ja, igår var det sista tillfället på valpkursen hos Specialhunden. Det känns lite tråkigt, för vi har ju fått göra så roliga saker! Igår fick vi prova hur man kan börja med specialsök. Vi skulle börja en halvtimme tidigare, eftersom att mycket av kurstiden förra veckan åskade bort, men det var bara jag och Nhora där vid 17.30 så vi fick drygt en halvtimme för oss själva med Susanne.

Jag berättade att Nhora förmodligen börjat komma in i en spökålder, och fick då tipset att både specialsök och spår är jättebra att träna under den tiden. Det bygger upp självförtroende och koncentration, och så blir hunden trött förstås. (Så idag har vi provat att spåra).

Efter att jag fått välja ett ämne, vilket blev röd kong, så fick jag sniffa på en tesil med en liten bit röd kong i. Sedan presenterade jag den för Nhora som tänkte ”Shit, den där måste vara farlig eftersom du luktar så försiktigt på den!”. Susanne höll med om att hon var lite spökig… Jag fick sniffa på tesilen igen, men lite mer nyfiken och inte så försiktigt och sedan presentera den för Nhora igen. Då blev hon nyfiken, och så fort hon började använda näsan så fick hon klick och godis.

Vi gjorde om det några gånger och sen fick hon pausa i bilen en liten stund. När jag tog ut henne igen gjorde vi om samma sak, både med röd kong och tesilar med störningar. Därefter fick Nhora ta en paus igen medan Susanne hängde upp tesilarna på ett staket. Ganska många steg framåt, men hon ville ändå att vi skulle få prova hur vi ska fortsätta sen om vi väljer att fortsätta träna specialsök.

Vid staketet fick Nhora lukta på tesilen med den röda kongen igen, och sedan gick jag bort till staketet och sniffade vid tesilarna som hängde där. Sedan fick jag släppa fram Nhora mot staketet, och stå passiv i väntan på att Nhora skulle börja använda näsan istället för att ha kontakt med mig… Sen gällde det att vara beredd med klicker och godis när hon började nosa på staketet, och klicka när hon nosade på rätt tesil. Vi väntade sedan för att se om hon skulle fortsätta nosa, men på marken fanns det pinnar och grejer att tugga på.

Vi bröt och tog en liten paus, innan vi gjorde om samma sak igen. Jag fick till två klick på rätt tesil, och sen skulle det ätas pinnar igen. Som sagt, vi skyndade framåt lite och ska träna på det här inomhus först. De andra två kursdeltagarna hade kommit nu, så Nhora fick hoppa in i bilen medan de andra två valparna fick göra de två första övningarna.

Sen var det Nhoras tur igen, och den här gången fick jag prova att lägga tesilen på marken för Susanne trodde inte att hon skulle bita på dom. Det gjorde hon inte heller. Så när jag presenterat en tesil i taget så fick jag lägga ut allihopa på marken, presentera röd kong, sniffa på tesilarna på marken och sedan släppa fram Nhora. Det funkade riktigt bra, och jag kunde klicka flera gånger och droppa ner godisar istället för att ge dom med handen.

Det var riktigt kul, så vi får nog skaffa oss en röd kong och ett par tesilar.

Vi fick göra systeminkallningar också, och Nhora var lite spökig på första skicket. Men det släppte hon snabbt, och sprang till figuranterna själv om jag inte hann få tag i hennes halsband när hon fått belöning hos mig. De andra två valparna fick sitt sista skick till mig, och medan jag belönade så gick resten och gruppen och gömde sig. Så gjorde vi inte med Nhora, för Susanne tyckte att Nhora hade stenkoll när hon vände från figuranterna. Nästan för bra koll.

Innan vi åkte hem så fick jag tips på några andra övningar som är bra att göra att göra när hundarna är i spökåldern, och instruktioner om hur jag skulle lägga spår. Så idag när jag kom hem från jobbet vid 19.30 hämtade jag en burk med godis och gick ut och trampade upp ett spår. Först en liten ruta med godis, och sen en godis i varje steg.

Nhora hade förstås ingen aning om vad vi skulle göra, så när vi gick fram till spåret så satte hon sig typ mitt i godisrutan. Jag stod bara passiv, och snart kände hon ju doften av godiset. När hon började ta sig ut i spåret så gick jag bredvid och petade i marken för att hålla henne kvar i spåret. ”Jaha, menar du ligg?”. Stilen i dagens spår… Nhora ålade sig fram.

Aja, nosen fick jobba och hon nosade hela vägen fram till målet där en massa godisbitar väntade. När hon ätit upp dom så kom en leksak flygande också, som vi kampade med och en stolt Nhora fick bära den när vi sprang in igen. Imorgon, då ska vi spåra igen. Vi gör förmodligen tusen fel, men huvudsaken är att Nhora får spåra.

5 september, 2019 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: