Dags för valpkurs!


En bild från förra veckan, när jag och Nhora tog en liten stadspromenad.

Idag har jag och Nhora börjat på valpkurs, hos DogSense i Mjölby. Jag hoppades på att det skulle vara många olika raser av olika storlekar och färger, men förutom Nhora och hennes kullsyster Grace så är det två goldenvalpar till, en border collie och en finsk lapphund. Aja, det var ju iallafall två andra raser.

Vi fick presentera oss lite kort, och de andra två valparna var ganska så precis 3 månader. När jag berättade att Nhora, som typ var dubbelt så stor som de andra två, också var 3 månader blev det en liten stunds tystnad. Jag tycker ju själv att hon har vuxit fort, och idag blev det ganska tydligt. Men, till nästa gång kanske de andra två har vuxit ikapp lite.

Nhora var jätteduktig, även om hon tyckte att det var lite svårt att leka med leksaker i dag. Men det var ju ny miljö och okända hundar. Vi har ju tyvärr inte hälsat på så många andra hundar, eftersom många hundar här i området inte beter sig så trevligt. Att leka i olika miljöer var en liten läxa vi fick med oss hem, och det är något vi kommer ta med oss.

Kursen kommer mest handla om att bygga upp relationen mellan oss förare och våra hundar, och idag fick vi bland annat prova på spontant ögonkontakt, bytesleken, hur man laddar inkallningsordet och en namnövning. Ögonkontakt är faktiskt inget jag tränat med Nhora än, men det gick lätt som en plätt. Bytesleken har vi kört här hemma innan och jag har tränat in hennes namn på samma sätt som vi fick ladda inkallningsordet idag. Vilket ord vi ska ha måste jag fundera på, för när jag tänkte efter så får hon inte en godisbit varje gång jag säger hennes namn i vardagen.

Namnövningen blev något nytt för oss. Där skulle man kasta iväg en godis på marken som de fick ta, och när de tagit godisbiten skulle man ropa hundens namn och belöna från handen. Längre fram sen kan man ha koppel på hunden och kasta iväg en godis som de inte ska nå och så ropar man hundens namn och belönar från handen.

En annan superbra grej som vi fick prova på idag var filtträning! Något som jag tänkt träna med både Thone och Nhora, men inte tagit reda på hur det går till. Jag hade lite bråttom iväg idag och fick inte med mig någon filt, som det stod att vi skulle ha med oss, så jag använde min tröja. Det första steget var att droppa en godis på filten så fort hunden visade intresse mot filten, och det fattade Nhora jättesnabbt. Det tog inte lång tid innan hon lade sig på tröjan, men sen låg hon där och försökte komma på hur hon skulle få mer godis. Så redan idag hade jag några frågor på hur man skulle fortsätta och få hunden att slappa av på filten, och fick flera bra tips på det.

Jag tycker att kursen känns bra, och det ska bli intressant att se vad vi ska få prova på nästa gång, som blir om två veckor. Just det, handtarget fick vi prova på också. För att vi inte ska glömma bort vad vi fått prova på så kommer vi få allt via mail efter varje tillfälle, med beskrivning och filmer. Superbra!

5 juni, 2019 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: