Lydnadstävling på Linköpings BK


Världens bästa Thone! LD STARTKLASS LDI RLD N RLD F RLD A Höstglädjens Gleam Of Golden Dream.

I tisdags förra veckan var jag lite sur över att jag missat anmälningstiden till två lydnadstävlingar i slutet på maj. Samma kväll skickade jag iväg ett mail och frågade om det fanns möjlighet att efteranmäla till gårdagens tävling här i Linköping. Jag räknade inte alls med att få göra det, men dagen därpå blev jag uppringd och var välkommen att anmäla Thone! Just då visste jag inte om jag kunde byta bort mitt jobbpass, men det löste sig.

Igår var det då dags. Vår tredje start i lydnadsklass I, och vår första tävling sedan i början av november. Trots att våra träningspass känts väldigt bra den senaste tiden så blev jag förstås nervös när det började bli dags att åka. Förutom ett pass på hundungdom och två pass på brukshundklubben så har vi ju bara tränat här hemma och inte haft någon störning eller blivit kommenderade.

I bilen på väg ut till brukshundklubben försökte jag intala mig själv att det inte skulle vara hela världen om det gick åt skogen. Momenten var inte riktigt genomarbetade i höstas, och vi har haft tävlingspaus i 6 1/2 månad. Thone har varit mammaledig och kom hem igen i mitten av april. När vi började träna igen tog vi det lite lugnt eftersom att Thone nästan bara var skinn och ben, och har bara kört riktigt ordentliga träningspass sedan i måndags förra veckan.

På lottningen drog jag startnummer 2. Det kändes bra! Då skulle det inte bli så lång väntan, trodde jag, tills vi fick veta att startklassen skulle gå först. I väntan på att det skulle närma våran tur så hann vi ta en ordentlig promenad och sen fick Thone vara med i publiken en stund innan hon fick hoppa in i bilen igen.

När det sista ekipaget i startklass var inne på planen gick jag och hämtade Thone, och när det första ekipaget i klass I gått av från planen så kampade vi en stund innan jag tog in henne till fotposition. Vi hann göra några stegförflyttningar och vändningar på stället innan vi blev välkomnade in på planen. Det blev en fin transport in till startpunkten, och det fria följet kändes ganska bra. Thone höll sin position, men tittade lite här och där emellanåt. Stegförflyttningarna bakåt har vi pillat mycket med, då Thone backat väldigt snett för att inte bli trampad på. Igår backade hon rakt och fint, men jag råkade förstås trampa lite på henne.

Ställandet kändes bra, men jag som brukar vara så bra på att stänga ute det som händer runtomkring blev störd av en hund som morrade och gurglade i publiken. Det blev liksom ett litet hål i min och Thones bubbla. Man behöver inte tassa på tå utanför planen, men man låter väl inte sin hund låta så pass mycket under tiden som någon tävlar?!? Jag fick ett litet hjärnsläpp vid inkallningen och lade ner Thone när tävlingsledaren sa ”Momentet börjar.”, men insåg inte min miss förrän han sa ”Lägg ner hunden.”. Fan också. Thone gjorde en jättefin inkallning, och vi fick en 10:a. Domaren hörde nog inte tävlingsledarens kommandon, eller så tog hon hänsyn till oljudet utanför planen när jag gjorde min miss.

Inför rutan fick vi inte riktigt till den förberedelsen som vi gör på träning. Thone sprang ut i full fart, men saktade ner framför rutan och svajade omkring. Hon stannade till höger om rutan, och jag gav ett extra kommando och handtecken för att försöka dirigera in henne. Thone rörde sig in i rutan, och jag fick knappt stopp på henne innan hon var på väg ut på andra sidan. På mitt andra stopp-kommando stannade hon, och vände upp så att hon hamnade precis innanför. Puh! Vid uppsittet tjuvade hon och satte sig på tävlingsledarens kommando.

Apporteringen gjordes mot publiken, och nästa ekipage hade redan börjat värma upp rakt framför oss. Jag kastade apportbocken lite snett, och när den slog i marken så studsade den iväg långt åt vänster. Perfekt! Det var full fart ut och full fart in, men sen hamnade Thone lite långt bak. Fjärren blev lite onödigt spännande för min del, när Thone var väldigt nyfiken på vad det var tävlingsledaren hade i händerna. Vi lyckades få till alla skiften snyggt ändå.

Hoppet var inga konstigheter, förutom en liten knuff mot mitt ben. När det var dags för sändandet runt konen gick någon förbi på grusvägen på andra sidan av buskarna och träden, vilket Thone blev nyfiken på så hon satt och tittade snett åt höger när jag skulle skicka henne. Hon reste sig halvt på mitt kommando, precis som när en hund är på väg att tjuvstarta men kommer på sig själv. Jag hade lite is i magen, och innan jag hann ge ett till kommando så for hon iväg runt konen.

Det kändes bra när vi gick ut från planen, även om koncentrationen var lite svajig hos oss båda. Förutom strulet vid rutan så kändes det som att vi hade genomfört alla moment riktigt bra. Thone verkade väldigt nöjd med sin insats, och bad om att få göra mer! Att få tävla igen var ju jättekul! Hon hade nog velat gå in och köra alla moment igen. I väntan på gruppmomentet så fick Thone var med mig vid sidan av planen. Hon satt som ett tänt ljus under sittande i grupp med blicken fäst på mig, trots att hundarna bredvid rörde lite på sig.

Sedan var det då dags för den nervösa väntan på prisutdelningen. Jag hade ju inte sett ett enda poäng. Skulle vi få vårat tredje och sista 1:a pris i lydnadsklass I? Det hade varit så skönt, för isånnafall skulle vi lägga lydnaden på hyllan ett tag och koncentrera oss på stadga och passivitet för att kunna ta tag i apporteringsträningen ordentligt.

Vi var sex startande i klass I, och för varje ekipage som ropades upp och som inte nått ett 1:a pris blev det bara mer nervöst. Det kanske inte hade blivit några 1:a priser alls?

När 2:a placeringen ropades upp så visade det sig att jag och Thone vunnit klassen. Jag satt spänt och väntade på att få höra poängen… 284 poäng och ett 1:a pris! Jippie! 1:a pris, klassvinst och titeln LDI! Fan vad skönt! Det var riktigt kul att läsa protokollet också. Många fina poäng och domarens kommentarer kändes helt rätt.

Fritt följ 9 Tränger vänster halt, sitter snett, sitter långsamt. Fin kontakt.
Ställande under marsch 9 Något steg.
Inkallande 10 Bra tempo.
Sättande el. läggande under marsch 9 Utdraget kommando.
Sändande med läggande 6 Flera kommandon. Ej in framifrån. Sitter före kommando.
Apportering 9 Sitter bakom. Fin apportering.
Fjärrdirigering 8.5 Utdragna handtecken. Fina skiften.
Inkallande med hopp över hinder 8.5 Studsar på föraren.
Sänd runt en kon 9 Tveksam ut. Bra runda.
Sittande i grupp 10
Helhet 10 Trevligt ekipage. Pigg och glad hund. Genomarbetade moment.

24 maj, 2019 | 1 kommentar »

1 kommentar till “Lydnadstävling på Linköpings BK”

  1. Annika i Lindby:

    GRATTIS!!!!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: