Andra tillfället på valpkursen

Ja, idag var det dags för valpkurs igen! Tyvärr har Lenny precis nyligen fått andra arbetstider så han kunde inte följa med idag, men som tur var så var hans mamma ledig och ställde gärna upp på att följa med och underhålla Evelina under tiden. Förutom att Evelina behöver underhållning så behöver ju jag även hjälp med att ta mig upp för trappen, in genom dörren och ner för nästa trapp. Det är dessutom bara någon meter mellan dörren och trappen ner i lokalen… Vill inte ens tänka på vad som skulle kunna hända om jag försökte reda ut den biten ensam.

Precis som förra gången åkte vi i god tid så att Evelina hann få äta, och sedan fick hon påfyllning under teorin i slutet av dagens pass så att vi skulle få en lugn hemfärd också. Hon har sin mammas aptit och tackar i princip aldrig nej till mat, vilket är väldigt smidigt.

Thone var jätteduktig idag med! När det var kisspaus för valparna hade kursledaren sagt till Lennys mamma att hon tyckte att Thone var så himla duktig, och det var ju kul att få höra efteråt.

Idag blev det en snabb genomgång av övningarna vi gjorde förra veckan, och om det hade dykt upp några frågor angående dom. Sedan fick vi värma upp med ögonkontakt innan kursledaren gick igenom två nya övningar; sitt och inkallning. När jag hörde att vi skulle träna in sitt så tänkte jag först att jag skulle be om att få träna något annat, men övningen såg ju inte alls ut så som jag trodde att den skulle göra.

Vi skulle lära in det med handtecken, och inte lägga på något kommando nu i början, och det kände jag kunde vara användbart till apporteringsträningen i framtiden. Först skulle vi stoppa in en godis mellan fingrarna och visa att den fanns där, och sedan höja handen över valpens huvud. Det skulle upprepas några få gånger innan man istället belönade med den andra handen. Efter att valpen fått belöning för sättandet så skulle man ge ett frikommando och kasta en godis på marken, och när valpen ätit upp sin godisbit och tog kontakt så höjde man handen igen.

Inkallningsövningen såg inte heller ut som jag trodde att den skulle göra. Man skulle välja ett ord, som man inte använder i vardagen och säga det ordet samtidigt som man gav valpen en godisbit. Jag valde ordet ”Panik!”, för jag tänkte använda den inkallningen som panikinkallning. Nästa steg var att säga sitt valda ord och sedan springa bakåt och belöna när valpen följde med.

Båda av dagens övningar kommer jag fortsätta att träna på här hemma. Att en höjd hand betyder sitt kommer vi som sagt kunna ha användning för i apporteringsträningen och ordet ”Panik!” ska bli väldigt värdefullt för Thone, så att jag förhoppningsvis kan avbryta henne i en paniksituation.

I slutet var det som jag redan nämnt lite teori, om belöningar och störningar som kursledaren pratade om och ritade upp som ett trafikljus och en trappa. Genom en fråga från en av de andra kursdeltagarna kom hon även in på hur hundar associerar saker och ting. Exempelvis om man lär in något under stress eller utsätter hunden för ett obehag. Riktigt intressant faktiskt, och det var några gånger som jag tänkte ”Aha..!”.

20 oktober, 2015 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: