Tillökning i flocken

Som ni ser så handlar det inte om en till hund, utan Lenny och jag ska bli föräldrar! Jag är gravid i vecka 15, och det är en IVF-graviditet så det har varit en lång och nervös resa. Det var väl inte förrän under förra veckan som vi äntligen kände att vi kunde pusta ut lite grann, när vi varit på det första riktiga ultraljudet, och när en tredjedel av graviditeten passerade på nyårsdagen.

Det är som sagt en IVF-graviditet, och jag tänkte försöka berätta lite kort vad det betyder. Av någon anledning har inte jag blivit gravid den naturliga vägen så att säga, utan vi har fått söka hjälp hos RMC. Vi gjorde ett försök i maj som det tyvärr inte blev något av. Ett ägg blev befruktat av de 18 som plockades ut ur mig, så jag fick tillbaka ett embryo, men tyvärr så fäste det inte i livmodern.

I början av oktober påbörjades behandlingen som ledde till att jag nu är gravid. I ett par dagar tog jag en spruta i magen varje kväll, och efter ett par dagar skulle jag ta en till spruta. Några besök på RMC gjordes under tiden, för att se hur mina äggblåsor utvecklades. Den här gången gick det mycket lättare att ta sprutorna än i maj, men det var ändå väldigt skönt när jag äntligen fick ta den sista sprutan – ägglossningssprutan.

Äggplockningen var ingen rolig historia förra gången, men nu hade vi en annan läkare som vi tyckte mycket bättre om. Henne fick vi mycket mer information av hela tiden. Jag bad om att få så mycket lugnande och smärtstillande som möjligt, för det gjorde hemskt ont förra gången och så råkade jag se nålen som sticks in i äggstockarna för att suga ut blåsorna… Det gjorde inte saken bättre om man säger så.

Jag fick mycket bättre smärtlindring den här gången, även om det inte var behagligt. På grund av situationen rann tårarna, för man känner sig inte särskilt kvinnlig när man ligger där i gynekologstolen och allting är väldigt psykiskt påfrestande. Jag kommer inte ihåg exakt vad läkaren sa, eftersom att jag var lite groggy, men jag tror att det var så att mina äggstockar började fyllas med vätska direkt och att mängden vätska skulle vara avgörande för om hon skulle kunna sätta in ett embryo eller inte.

Vi fick åka hem lite senare samma dag, efter att vi haft ett samtal med en sköterska. Jag skulle såklart vila när jag kom hem, och försöka få i mig extra salt för att försöka bli av med lite vätska. Innan jag äntligen lyckades somna hade jag nog dödsångest en stund, för jag hade ont och funderade över om jag skulle orka med allt en gång till ifall det här försöket också blev misslyckat.

Två dagar senare hade vi inte hört något från RMC, vilket betydde goda nyheter och att det fanns minst ett embryo för återföring. Förra gången fick våra ”ingredienser” sköta sig själva i en odlingsskål, men eftersom att bara ett ägg blev befruktat då så fick det bli mikroinjektioner (ICSI) den här gången istället. Jag tror att det bara var 8 ägg som var mogna, varav hälften hade börjat växa och bara ett var bra. Det kändes lite tungt, men det var ju bara ett vi skulle ha ändå.

Redan när läkaren kom och hämtade oss i väntrummet såg hon att jag var väldigt svullen om magen, och hon blev lite bekymrad när hon såg hur mina äggstockar såg ut på ultraljudet. Dom var lika stora som apelsiner och fulla av vätska. Hon tog ändå beslutet att en återföring skulle göras, men först så sjukskrev hon mig ett par veckor. Det kändes väldigt skönt, att kunna få gå hemma och ta det lugnt ett tag. Embryoåterföringen gjordes en liten stund senare, och sedan var det bara att vänta… i hela 18 dagar innan vi skulle göra ett graviditetstest!

Jag kunde självklart inte hålla mig så länge, utan efter 12 dagar började jag tjuvtesta. Ett svagt streck syntes, eller var det inbillning? Enligt ett forum på internet så var det ett tydligt plus, men jag vågade inte hoppas. Jag fortsatte att tjuvtesta två dagar till innan jag till slut köpte två ordentliga tester. Det blev ett jättetydligt plus! Lenny hade ingen aning om mina fusktest, men dagen därpå fick han en jättefin present på vår 5-årsdag. I en presentpåse, under rött silkespapper låg graviditetstestet och ett par babystrumpor med texten ”I love dad”…

Allt detta skedde inom en månad, även om det kändes som en evighet. Jag blev sjukskriven från den 15 oktober när äggplockningen gjordes, och sedan ända fram till den 30 november. Först på grund av vätskan i äggstockarna, och sedan på grund av hinnsäcksavlossning. Det blev många turer till RMC, bara två dagar efter att vi fått se ett pyttelitet tickande hjärta så började jag blöda. Självklart sent en kväll, och det kändes som jag låg och grät hela natten innan jag kunde ringa RMC igen. Vi befarade det värsta, men på ultraljudet tickade fortfarande ett hjärta!

Jag fick blodstoppande tabletter utskrivna och blev beordrad att ligga till sängs och inte lyfta ett finger i princip. En vecka senare hände samma sak igen, men då drabbades jag inte av samma panik och kunde ta tabletterna direkt. Efter det har det varit lite lugnare, förutom att jag tror att jag känner av foglossningar redan. Det är inte bekräftat, men jag har fått tid både till sjukgymnast och läkare för att reda ut vad det är som gör ont. Jag gråter på jobbet av smärtan, och när jag kommer hem så tar jag mig knappt ur bilen…

Det är kanske inte så svårt att räkna ut att hundarna varken fått ordentligt med motion eller träning på ett bra tag. Dom har ändå funnit sig i situationen, och Rhiva som kan vara som en ångvält har varit väldigt försiktig och tagit det lugnt runt mig i sängen och soffan.

Som ni kanske förstår så är jag jätteglad över att jag och Thyra kunde delta på NM, och att jag kunde starta med både Thyra och Lhine på SM och i AFEC-finalerna. Det var verkligen inget jag tog för givet, utan jag har fått ta en dag i taget i princip. Att jag och Thyra dessutom vann Årets freestylehund… Man brukar ju säga att man inte kan få allt, eller att man får välja det ena eller det andra, men i år slog båda mina önskningar in!

”Jag tänkte försöka berätta lite kort…”. Något kort blogginlägg blev det ju inte, men nu har jag äntligen fått skriva av mig lite. Det har inte varit helt lätt att undanhålla allt…

7 januari, 2015 | 45 kommentar »

45 kommentarer till “Tillökning i flocken”

 1. Elin:

  grattis! 🙂 kul!

 2. Johanna:

  Stort Grattis!!

 3. Elin G:

  Åh vilken härlig nyhet! Vilken resa ni har gjort – det måste ha varit väldigt tufft. Stort grattis till graviditeten!

 4. moa:

  Åhhh Grattis Sandra!!!! 😀

 5. Linda:

  Stort grattis! Vilken resa ni gjort. Önskar er all lycka!

 6. Jeanette, Sly & Joy:

  Grattis!

 7. Lina å Torres:

  Vilken resa å vilken lycka <3 önskar er all lycka å att du kommer få må bättre med mindre smärta <3 stort stort grattis 🙂

 8. Anna @ Rocktassar:

  Va roligt att du delar med dig Sandra. Så otroligt roligt att det har gått vägen och att det kommer en massa freestyle-bäbisar nästa år 🙂

  Stort grattis till er ❤️

 9. Åza:

  Vilka år ni haft och nu ska du bli mamma till en tvåbening också. Jätte grattis. Tråkigt att det måste bli med IVF, jag vet vilket litet helvete det kan vara att gå igenom, men i slutänden kommer ju den bästa belöningen. Njut av livet nu och även om det blir färre rosetter 2015 så har du nått drömmålet ändå. Världens bästa hundar, en liten kotte, bra familj och du är en sjuhelsikes hundförare!
  Kram Åza

 10. Elin:

  Åå.. Tårarna rinner. Så härligt att du äntligen är gravid efter en knagglig resa. Hoppas det går lite lättare nu framöver och att du får må bra. Så roligt att ni fortfarande håller ihop och att jag ”var med” från början. Kramar

 11. Angelica:

  Gratulerar!

 12. Johanna:

  Jag är djupt imponerad av er resa! Ett stort grattis!!!! Håller tummarna stenhårt!

 13. Jinny:

  Grattis, så himla kul efter så mycket slit dessutom! Själv väntar jag den 1 mars och det är så spännande och jag känner igen glädjen 😀

 14. Anna med Juni o Rock:

  Stort grattis!!! Och lycka till!

  Jag kände också av foglossning rätt tidigt. Man måste verkligen lära sig att ta det lugnt. Var väldigt orolig hur det skulle vara på slutet när jag hade så ont så tidigt, men alldeles mot slutet blev det nästan bättre. Hade ett stödband runt magen också

 15. Sofia:

  Men åh vad roligt 😀

 16. Anna:

  Stort, stort grattis! Jag blev riktigt rörd av hur öppenhjärtigt du berättar. Min kusin och hans fru går igenom samma sak men det har tyvärr inte gått lika bra för dem.

  Jag håller alla tummar för att du får en lugn och problemfri graviditet framöver och att foglossningarna inte blir värre. Grattis igen! 🙂

 17. Hanna Bjälmen:

  STORT GRATTIS till er Sandra! Vilken resa!! ❤️❤️❤️

 18. Lotta, Crespo o Räjza:

  Stort Grattis!! Önskar er all lycka till med er lilla!! Kram!

 19. Jonna Smedberg:

  Stort Grattis!! 😀

 20. Karro och King :):

  Först, jättegrattis till er! Wow va kul 🙂 Men oj vilken resa.. Duktigt att ni orkade kämpa på och va härligt att du kan vara så ärlig med allt, det är nog inte helt självklart. Men vilken tur ni hade ändå, otroligt 🙂 Jättegrattis igen! :))

 21. kicki:

  men va roligt stort grattis till er

 22. Adelia:

  Ett stort GRATTIS till er båda.. Så rörande att läsa din resa för att komma just till detta glädjande besked. Som ni fått kämpa.förstår om du varit orolig , och jag tror dina fyrbenta kännt av sin matte inte mått bra.jag önskar verkligen er all lycka .//adelia

 23. Malin:

  Stort grattis! Så himla roligt 😀

 24. Lena Sundsrud:

  Grattis!!! Håller tummar å tassar för att allt går bra för er nu framöver och att du kan få njuta av resten av graviditeten 🙂

 25. Johanna:

  Underbart! Stort Grattis igen!

 26. Tina Hansson:

  Så roligt, Stort Grattis

 27. Emmy and the Hazyland Boys:

  Stort tillykke – sikke en nyhed.

 28. Annica:

  Åh så roligt för er båda att ni ska bli föräldrar.
  Hoppas att du får må bättre framöver. Lycka till med allt!

 29. Gunilla:

  Ett STORT GRATTIS till er. Kul att du har ändrat dig i frågan om att skaffa barn. Grattis igen.

 30. Sara:

  Oj vilken resa ni gjort så glad för er skull Stort Grattis!

 31. Nina:

  Ett stort grattis till er båda. Hoppas att allt blir lite bättre för dig nu och att dom hittar vad som gör att du får så ont. Vilken resa ni gjort. Lycka till nu med allt. Kram

 32. Annelie:

  Stort Grattis och stort lycka till 🙂

 33. Sandra:

  Största grattis möjligt till er graviditet! Är så glad för er skull efter era prövningar. Håller allt jag kan för att det går vägen!

 34. Gunela:

  Grattis <3 Lycka till hela vägen, hoppas att du inte kommer att må dåligt framöver, utan kan ta mysiga prommisar med vovvarna och stärka dig själv!

 35. Sara:

  ”Ramlade på” din blogg och läste inlägget med tårar och leende!! Vi gjorde också 2 försök förra året, tyvärr utan resultat. Men vi tar med oss er historia och tror på vårt tredje försök 🙂
  All lycka till dig och din familj <3

 36. Katarina Axelsson:

  Vilken bedrift att prestera under denna press.
  Skickar en stor grattiskram till er önskar er allt gott!!

 37. Virre & Milo:

  Jättegrattis till er båda!! 😀 Och vilken resa du gjort under 2014, väldigt inspirerande och imponerande!! 😀

 38. Zandra, Lova & Lystra:

  Oj vilken resa, vad skönt att det slutat lyckligt. Grattis igen, och lycka till med resten av graviditeten och kommande moderskap. 🙂

 39. Malin:

  Ett extra superstort grattis till er! Det är en tuff resa ni gjort och jag önskar er all lycka i fortsättningen av graviditeten! <3

 40. Malin:

  Vad modigt av dig att dela med dig, det är inte alla som vågar berätta att vägen kan vara svårt för en att bli gravid. Önskar er all lycka och stort grattis 🙂

 41. Greta:

  Stort grattis!! 🙂

 42. Sofia:

  Åh!! Gud vad roligt för er! Stort grattis!!

 43. Sabine:

  Vilket år ni haft, men nu får ni börja 2015 med att ni lyckades och har en ny spännande resa framför er <3 . Glädjs (om det ens är möjligt) ännu mer än tidigare till dina, Thyra och Lhines fantastiska tävlingsresultat och prestationer, att kunna leverera sådana år när det är mycket tuffa saker runtomkring är starkt, men visar vilken grym hundförare du är <3 !!! Ja ni har verkligen tagit hem allt du och Thyra, ni är ett fantastiskt team och så glad att kunnat få se er resa live ända sedan freestyledebuten. Visste direkt ni skulle gå riktigt långt!
  Stor grattiskram till er båda och njut av den nya resan ni påbörjat! Kommer hålla tummarna för er och lille bebisen i magen att allt går bra nu! Glädjs så med er!!! <3

 44. Carro-Mamma till sex döttrar:

  Åhhh stort grattis!! Blev lite tårar på kinden när jag läste detta! Stort grattis!! Lycka till på resten av resan <3 Det låter förresten som du har foglossning. Jag vet hur ont det gör! Stackare! Kram

 45. Linda:

  Grattis!!!

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: