SM i freestyle och heelwork to music 2014

Då är vi hemma igen och årets SM avslutades för flera timmar sen. I år fick vi dansa på en tårta och för oss blev det både varierade prestationer och resultat, men jag känner mig faktiskt väldigt nöjd ändå!

Det blev tidigt uppstigning idag, eftersom att vi behövde stå långt fram i kön när portarna öppnades till Stockholm hundmässa. Innan dess skulle hundarna hunnit få chansen att göra nummer ett och två också. Vi hade turen att hamna först i kön, för ingen annan hade ställt sig på dörren och Nathalie frågade snällt om vi fick tränga oss. Vi skulle bara ha 10 minuter på oss att komma in och vara redo för banvandring.

Precis som förra året fick man ha med sig hunden in, och i år fick man även belöna med godis och ha hunden lös. Toppenbra! Jag tog in Lhine först och lät henne få kolla av ringen, känns på luckorna under mattan och så tränade vi lite. Efter en kvart så bytte jag hund så att Thyra också fick känna av underlaget och träna lite.

Lhine och jag hade startnummer 7, och trots att jag inte hade tänkt vara nervös inför hennes start så fick jag ett rejält pirr i magen när första ekipaget körde igång sitt program. Vi var på SM, och i år var det mycket mer folk uppe på läktarna redan från första start jämfört med förra året.

Nytt för i år var att det skulle vara fem domare, varav de lägsta och högsta poängen skulle räknas bort. Det skulle varit tre svenska domare och två tjeckiska, men tyvärr så blev en av de svenska och båda de tjeckiska domarna försenade och det fanns inte tid att vänta in dom. Istället fick tre andra domare som fanns på plats hoppa in och döma, och istället blev det alltså fem svenska domare under HTM:en. Lite trist…

Lhine kändes pigg och glad inför sin start, och verkade tycka att hela grejen var jättehäftig! Vi gick in och hälsade på domarna, något som vi aldrig gjort förut, och ställde sedan upp. Starten kändes fin, men sen hade Lhine lite bråttom framåt. Jag tror att det var det enda pyttelilla strulet vi hade, för vad jag kommer ihåg så flöt allt bara på! Tiden inne i stora finalringen bara svischade förbi. Lhine satte våra tre små ändringar, varav jag kom på den ena så sent som igår…

Duktiga Lhine! Vilken SM-debut! Det gick verkligen mycket bättre än förväntat, och jag funderar på om inte detta kan ha varit vår bästa start hittills? Poängen och placeringen var väl inget att hänga i julgranen direkt, men vi fick ändå dagens femte bästa poäng på utförandet. Med 24.43 poäng kom vi på 10:e plats, vilket var vår placering på kvallistan. Det var lite skönt att hålla den placeringen så att säga, och jag är verkligen jättenöjd med Lhine!

Thyra visste jag skulle kunna vara något uppstressad idag. Dels för att jag skulle köra med Lhine först och sen så är det ju svårt att värma upp ordentligt när man tävlar på en mässa. Ett drömscenario hade varit att ha en egen hundrastare, som kunde varit ute och gått med Thyra under tiden som jag engagerade mig i Lhine.

Helt ärligt så har tanken av att gå in i stora finalringen som regerande svenska mästare varit lite jobbig, men i veckan så lyckades jag på något sätt att vända dom tankarna. Istället har jag varit medveten om att hundarna varken fått ordentligt med motion eller träning den senaste tiden, och även tänkt att man måste inte alltid vara bäst. Dessutom har jag och Thyra haft två helt fantastiska tävlingsår på raken, där hon gått otroligt jämnt.

Vi skulle starta som nummer 12 och Thyra verkade lugn inför sin start, men som många vet så kan skenet bedra. Jag däremot blev akut kissnödig när ekipage nummer 10 gick in på planen, så jag fick släppa Thyra och svärdet hos Ida som stod närmast och skynda iväg. Kanske inte det allra bästa att göra när man snart ska in och tävla, men den här gången var jag verkligen tvungen.

Thyra verkade inte jätteberörd av det, utan kändes som vanligt när vi gick in och hälsade på domarna. Starten och början av programmet kändes jättebra! Hon lyssnade bra, och hon kändes inte alls lika het som hon brukar vid bakåtslalomen. Hon fuskade vid någon snurr därefter, men backade ut jättefint vid svärdet. Jag vände upp oss så att hon skulle ha helt fri yta bakom sig och inte känna sig trängd. Där fick vi världens applåder, så jag tror Thyra kom av sig lite. Hon missade snurren och försökte fuska på vändningen, men jag lyckades stoppa henne och få henne att vända. Sen slog det slint…

Det kom ljud, skall, hon klättrade upp på min rygg istället för att backa runt mig… Det kändes helt katastrofalt, på SM liksom. När jag försökte få in henne i mellanposition så slingrade hon omkring överallt, och jag fick säga till henne att lägga av. Vi lyckades få till den sista biten av programmet iallafall, men det kom både frustrationsljud och hysteriska skall. Hade det varit en vanlig tävling hade vi brutit…

Precis när vi gått av planen kände jag mig arg, ledsen och besviken. Liksom, vad var det som hände? Visst, fel kan det bli men nu slog det verkligen över och såna skall som kom idag har vi aldrig haft på planen tidigare. Vi satt där en stund för oss själva och jag klappade på Thyra medan hon fick lugna ner sig. Efter bara någon minut kändes allt bättre igen. Självklart kändes det tråkigt att vi gjorde en så dålig start på SM, men nu var det så.

Tydligen hade det inte sett lika illa ut som det kändes, för det kom folk som ville hälsa på Thyra och tyckte att hon var dagens häftigaste hund och att det hade sett jättebra ut. Efter att pratat med Nathalie och några andra tävlingskamrater, som inte heller tyckte att det hade sett för hemskt ut, så insåg jag att det är ett lyxproblem vi har. Thyra är 10 1/2 år, öser på för fullt inne på planen och ibland slår det över. Jag ska ju egentligen bara njuta av varje sekund tillsammans med Thyra inne på tävlingsplanen. Hennes ålder och energi berör.

En jättestor och glad överraskning blev att jag och Thyra, med 24.27 poäng, lyckades komma på 4:e plats! Vilken häftig känsla att trots en massa strul ändå bli placerad i topp-5! Detta innebar att vi fick gå in i stora finalringen igen senare på eftermiddagen tillsammans med topp-5 i båda grenarna för att ta emot en jättestor och fin rosett!

Som sagt så blev det lite blandade prestationer och resultat, men allt som allt en väldigt bra dag!

13 december, 2014 | 12 kommentar »

12 kommentarer till “SM i freestyle och heelwork to music 2014”

 1. Carin:

  Stort grattis till fina resultat. Häftigt att tävla med två hundar på SM 🙂

 2. Jeanette,Sly & Joy:

  Stort GRATTIS till fina prestationer!!! 🙂

 3. Malin:

  Stort GRATTIS, ni är grymma! 😀

 4. Emma, Sasha & Arya:

  Grattis till fina prestationer, ni är så bra! 🙂

 5. Cattis:

  Grattis från oss på Gotland.

 6. Åsa o toktassarna:

  Grattis! Såklart ska du njuta av Thyra!

 7. Gunela:

  Såg er på livestreamingen, tyckte att Lhine gick kanonbra! Likaså Thyra men såg även att hon körde lite eget – trots det hängde alltihop! Du är så stark som klarar tvår starter med så olika hundar – kanonbra jobbat – GRATTIS! (y)

 8. Annica:

  Ett stort grattis till helgens resultat!

 9. Isabelle:

  Uss, jag blir så känslosam av sånt här.. Jag förstår att du är van att det går ännu bättre för dig, men jag tycker ändå att det är så jäkla bra jobbat och ni är så sjukt duktiga och jag kan pussa sönder mina hundar bara för att jag blir så glad för eran skull 😀 *inte ett dugg normal* Så ett jättestort grattis och ni är helt otroliga!

 10. Anna at Rocktassar:

  Lhine och du gjorde en superfin HTM-uppvisning och jag trodde verkligen ni skulle ta en högre plats i listan. Tyckte de snålade lite med poängen.

  Såklart är det jättetråkigt att det strular på SM, det blir lite mer laddat än på en vanlig tävling. Men! Precis som du skriver, tänkte jag! Vilken underbar kruttant hon är! <3 Thyra, snart 11 år, laddar över inne på SM! Inte en hund som snålar på energin! Den glädjen hon utstrålar är ju bara helt fantastisk!

  Och backningen med svärdet såg så grymt kontrollerad och perfekt ut! 😉

 11. Anna med flock:

  Jag tycker det var härligt att se dig med båda hundarna! Thyra är ju verkligen ett vitaminpiller,även om det inte är roligt jämt så smittar hon verkligen med sin otroliga energi och glädje! Lhine var verkligen grym, jag tror aldrig jag sett henne gå så bra. Grattis till fina prestationer med båda två, bra gjort att klara av att tävla dubbla hundar på ett sm!! 🙂 🙂

 12. Zandra, Lova och Lystra:

  Grattis igen till två fina framtränande! 😀 Fint samarbete med glada svansar, riktigt kul att se. 🙂

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: