Vilse på rallybanan

Har spenderat fem timmar i ett kallt ridhus idag, och förfrusit både fingrar och tår, då det var dags för den sista omgången av Dogsense tävlingsträning i rallylydnad. En lång tävlingsdag, då jag förutom Lhine även hade anmält Rhiva till sin inofficiella rallydebut! Omvänd ordning på klasserna, så mästarklass gick först och nybörjarklass sist.

Jag har inga resultat att skryta om, då båda blev underkända…

Hur fasen det gick till undrar ni säkert, men det var inte faktiskt inte så svårt. Egentligen var det väl inte Lhine och Rhiva som blev underkända, utan deras usla förare. Jag lyckades nämnligen gå fel på banan, med båda två! När jag gick med Lhine så kände jag ganska direkt att vi missat något, och vi hamnade helt enkelt på fel sida om en skylt efter en vändning mot varandra. Skylten stod lite lurigt till och man skulle gå på båda sidor om den, men när jag tittade upp så hade vi redan passerat…

I båda banorna var det tre spiraler på raken, men i omvänd ordning, så med Rhiva gick jag till fel spiral. I avancerad klass skulle man börja med den åt vänster, så jag gjorde likadant i nybörjarklass. Kom på att vi gått fel när jag inte kunde komma på åt vilket håll vi skulle fortsätta och inte kunde hitta skylt nummer tre. När jag då såg att det stod nummer två vid spiralen mitt emot kom jag på mitt misstag. Aja, vi fortsatte ändå.

Förutom att jag klantade till det så är jag jättenöjd med dagen! Lhine blev astaggad när vi kom in i ridhuset, och talade om för alla att ”Nu är jag här!” genom att skälla som en galning, och jag kunde inte få tyst på henne. Stoppade min vante i munnen på henne, men hon fortsatte skälla med den i munnen. När vi värmde upp kändes hon jättepigg, och inne på banan gick hon jättefint! Trots att vi blev diskade så fick vi bedömning genom hela banan, och fem poängs avdrag fick vi med oss.

Vid ett tillfälle tyckte Lhine att det var dags för belöning, och snodde åt sig en hästbajs snabbt som attan! Sedan hamnade hon lite långt fram vid en halt så jag fick ta in henne till sidan igen. I honnören skulle hundarna ligga framför, och vid ett tillfälle var Lhine på väg att sätta sig. Tio poängs avdrag för det, så 85 poäng hade det blivit annars, förutsatt att vi klarat snurren under gång som vi missade.

Hur Rhiva skulle uppföra sig på banan hade jag ingen aning om. Hon var vild och galen när vi tog oss in i ridhuset, och inte helt nöjd med att sitta i buren. Men jag tog ut henne två gånger och tränade lite med henne, och innan det var vår tur så fick hon vara ute med mig en stund. Den största anledningen till att jag anmälde Rhiva till den här tävlingsträningen var att jag ville prova på en tävlingssituation, och att i nybörjarklassen i rallylydnad så för man hunden i koppel hela vägen. Risken att Rhiva skulle kunna fara iväg var alltså lika med noll.

Vi tog god tid på oss vid startskylten och började inte gå förrän vi kände oss redo. Rhiva gick jättefint hela banan! Positionen varierade lite och hon hamnade lite långt fram emellanåt, men hon var med mig hela vägen! Förutom att jag gick fel så blev det inga större missar. Åtta poängs avdrag blev det, bland annat för att hon hamnade långt fram och satte sig snett vid en halt och nosade vid läggandet. Sedan fick vi avdrag för positionen vid en skylt, men varför kan jag inte komma på då jag inte kommer ihåg vad det var vid skylt. Under språng marsch skulle man springa ett helt varv åt vänster, och vi fick avdrag för fysisk kontakt då Rhiva låg för långt fram och trängde ganska rejält.

Som sagt, är jättenöjd med dagen eftersom att hundarna skötte sig så fint! Lhine gjorde alla sidbyten snyggt och gick bra på höger sida. Fick även rådet att lita mer på Lhine, istället för att gå och titta ner på henne. Det är ju precis det jag själv tänkt på, att det är därför hon har börjat tycka högersidan är lite jobbig att gå på. Lilla Rhiva hade inget annat i tankarna än jobb inne på banan, även om det blev ett litet sniff i backen under läggandet, och ju längre vi gick desto mer gick hon upp i förväntan.

Här kommer förresten domarens kommentarer om Lhine ”Bra jobbat. Trevligt ekipage”, och om Rhiva ”Fin kontakt och följsamhet. Synd att matte gick fel”.

16 februari, 2013 | 3 kommentar »

3 kommentarer till “Vilse på rallybanan”

 1. Elin:

  Härligt!
  Ja du ska absolut va nöjd med dina tjejer. 🙂

 2. AC:

  Har också gått fel, läst fel eller gjort fel på rallytävlingar. Tur att hundarna har roligt ändå 😉 Bra jobbat!

 3. Zandra, Lova & Lystra:

  Jag har också gått fel i en spiral på en inoff tävling. Jäklar var sur man blir 😉 Men samtidigt glad att det var inoff och förhoppningsvis så lär man sig och gör inte om samma misstag.

  Och det viktigaste är ändå att man har rätt känsla som ni hade 🙂

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: