Freestylekurs, del 1

Igår drog äntligen freestylekursen för nybörjare igång! Jag var faktiskt nervös när jag halkade omkring på glansisen och försökte rasta av Thyra utanför LHUs lada. Men när kursen väl dragit igång, så släppte det ganska snabbt! Nu längtar jag massor till nästa gång, även om läxan vi fick med oss hem verkligen är något att bita i.

Igår blev det mycket teori, men först fick vi värma upp hundarna genom att gå i en stor cirkel till musik. På speciella ställen i musiken skulle hundarna göra en snurr, vilket så klart inte var helt lätt när man inte hört låten förut. Baktanken med detta var att vi skulle få göra fel, och lära oss något av det. Nämnligen att man måste kunna sin låt, så man hinner ge kommandot i tid.

Det blev som sagt en hel del teori, och jag har nog aldrig avbrutit med så mycket frågor nån gång i hela mitt liv. Under teorins gång insåg jag att för en lydnadsmänniska som mig så kommer det här med freestyle bli svårt! I lydnad finns det ju regler för hur både moment och program ska se ut, i freestyle måste man ha fantasi! Från och med i år finns det inte ens några obligatoriska moment som måste vara med i programmet, utan det är verkligen fritt fram (förutom max 25% positionsarbete om jag fattat rätt).

Efter teorin fick vi prova på lite olika övningar att värma upp hundarna med, och sen drog vi över tiden med ännu mer frågor och diskussioner. Tiden rusade iväg alldeles för fort!

Till nästa gång ska vi bland annat ha valt musik och funderat på tema. Skitsvårt tycker jag, som har tänkt att det och jag Thyra gör på kursen ska bli början på det program vi kommer göra tävlingsdebut med.

Vi ska även ha funderat på vad våra hundar kan, och vad de behöver lära sig. Vad Thyra kan har jag skrivit ner på papper idag, och jag har även kommit på två rörelser som jag skulle vilja lära Thyra. Hur har jag ingen aning om, men förhoppningsvis kommer det snart svar på det från instruktören.

17 januari, 2011 | 11 kommentar »

11 kommentarer till “Freestylekurs, del 1”

 1. Angelica:

  Vad kul med freestylekurs! Har alldeles just lärt Lira slalom mellan benen, annars kan hon bara lydnadsmoment… Skulle vara kul att gå en kurs och få lite inspiration 😀

 2. Emma:

  Det låter kul, även om jag inte tror att det är något för mig. Det där med fantasi är absolut inte min starka sida =)

 3. Lovisa, Inja & Fendi:

  Freestyle är spännande men svårt just eftersom att man inte vet när man är klar. Eller rättare sagt, man blir aldrig klar. Vet inte hur många program jag gjort och skrotat för att jag kommit på nått nytta och bättre 😉 Nästa gång ska jag bestämma mig för att säga stopp och belägg, det här programmet blir det.. Problemet är bara att när man bestämt sig för att ha den målsättningen så är man ännu mer kinkig innan man sätter igång. Iallafall jag då 😉

 4. Jonna & Svante:

  Vad roligt ni verkar haft! 🙂

 5. Catherine:

  Vilken rolig kurs!!!!! Tyvär har vi inget sådant runt här just. Det fixar ni galant tror jag:D

 6. Annika:

  Låter kul. Ibland är det kul med lite extra utmaningar för både hund och matte.

 7. Ann-Sofie, Pascal & Kaos:

  Håller med dig… svårt när man knappt har regler att gå efter! Tacka vet jag lydnaden där jag vet exakt hur det ska se ut, och dessutom nån som står och kommenderar mig vad jag ska göra 😉 Hade varit lättare om åtminstone de obligatoriska momenten fanns kvar… Ses nästa gång!

 8. Anna:

  Hej, ramlade in på din sida. Vad roligt med kurs! Verkar rätt ”dött” på andra ställen när det gäller kurser just nu. Jag bor i Norrköping. Är det linköpingshundungdom du kör på? Har de några fler kurser igång? Mvh Anna

 9. Anna med flock:

  Hittade hit via en annan sida. Vad härlig hon verkar din tös som var med på kursen 🙂

  Visst är det fritt i freestyle men det är lite det som är tjusningen eftersom det blir så varierande att titta på, sen att ens egen fantasi kan tryta ibland det är i alla fall mitt stora problem.

 10. Sara, Tosse och Vittra:

  oj, här går det fort =) När vi gick kurs fick vi börja med att lära in olika moment och sedan hitta på program och välja musik. Fast vi kunde ju inga rörelser alls i början 😉

  SVAR: Ja, här fick vi börja med det svåraste först 🙂

 11. Zandra, Lova & Lystra:

  Åh va roligt 🙂 Kommer gå lika bra som allt annat ni har gjort! Du får spela in en film när ni är kalra sedan, det är ju så roligt att titta på freestyle.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: