Mera apportering och valpkurs


Nhora i full fart med truten.

Idag åkte vi till skogen vid brukshundklubben igen, och så fick Nhora och Thone hämta fåglarna ett par gånger. Vi körde med samma vilt som igår, för de var fortfarande fräscha och fina. När jag och Nhora tränat färdigt med anden och jag skulle gå ut med truten så var det lite svårt för henne att sitta kvar, så då fick hon följa med ut i koppel och lägga ut den på linjetag. Jag insåg efteråt att linjerna förmodligen var alldeles för långa, men det gick bra ändå.

Till Thone gjorde jag det ganska svårt. Jag lade ut fåglarna på ett sök. Thone fick titta på när jag snirklade omkring, och jag gömde fåglarna ordentligt så att hon skulle få använda näsan. Det var väldigt mycket spring i benen, och nosen var nog inte påkopplad i början. Jag hade is i magen, även när Thone var utom synhåll, och lät henne få jobba på och när hon väl sänkte tempot och kopplade på nosen så kom båda fåglarna in snabbt. Thone blev trött och flåsig, så sen avslutade vi med några roliga linjetag.

Nu under kvällen var det dags för det andra tillfället på valpkursen hos SpecialHunden. Temat idag var ”Lek- och belöningsutveckling/Social motivation” och det blev mest teori, men det var väldigt intressant och gav en del tankar och frågor. Vi fick träna två korta, men intensiva pass idag. Vid det första passet så gav vi hundens godisbelöning till Susanne, och sen skulle vi ta några bitar, backa ett par steg och sedan stå passiva och vänta på att hunden tog kontakt. Då skulle vi ge en signal som betyder träning, ta in hunden i handen, snurra bakåt på stället, ta in hunden i fotposition, ta några steg framåt och belöna.

Det var mycket att hålla reda på, och Nhora skötte sig bättre än mig. Vi tränar med maten ibland, så Susanne och godisburken var inte så intressant. Hon hade koll på mig, och jag hann knappt med att göra det jag skulle. Nhora var liksom i min hand direkt.

Vid det andra passet fick vi leka med hundarna, och vi skulle låta hundarna vara starka och vinna leksaken, som var kopplad, och sedan springa ett ärevarv tillsammans. Susanne tyckte att jag och Nhora lekte bra tillsammans, men att det såg för prydligt ut. Hon ville ha lite mer jävlar anamma hos Nhora, så vi satte leksaken i en flirtpole och så fick hon bli retad med den. Det blev skillnad direkt, och det blev en annan kamp i Nhora.

Hon tog i och drog bakåt, och jag kunde låtsas vara svagare än henne och hon fick dra iväg med mig och sedan vinna leksaken. Det blev ett lite småsvettigt pass för mig. ”Låt henne ta leksaken! Spring! Börja kampa! Följ med! Håll emot! Följ med! Dra upp henne mot höften! Släpp! Montera loss leksaken!”.

Dagens övningar kommer vi fortsätta med här hemma, och leksakerna kommer få koppel. Att man springer ärevarv tillsammans med leksaken i koppel gör att hunden lär sig att ta bättre grepp direkt och så får man in tempoökning. Det är liksom inte slut när hunden tagit leksaken. Den kan inte ställa sig och tugga, ruska på leksaken, gå iväg och lägga sig med den och det är bara att fiska in hunden och leksaken.

21 augusti, 2019 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: