Rolig träning i Hälla

Idag har jag och Thone varit i Hälla och tränat apportering med mamma. Eftersom att det gick bra i måndags och tisdags när Thone fick prova på vilt så hade mamma plockat fram ett gäng fåglar och en kanin idag. Upplägget blev inte riktigt så som mamma hade tänkt, då fåren hade flyttats till den hagen där vi hade tänkt köra markeringar på vatten och sök.

Vi fick dela upp träningen lite, med markeringar på vatten först och sedan fick Thone hoppa in i bilen en stund medan mamma och jag gick och lade upp söket. Det var riktigt varmt idag, men jag fick låna mammas silverduk så Thone hade det svalt och skönt i bilen.

Markeringarna på vattnet var inga konstigheter, och Thone hade skaplig lydnad på land. Hon fick tre eller fyra markeringar, med olika nedgångar i vattnet och med dummien både på blankt vatten och i vass. En av dummiesarna lyckades på något vis hamna under ett jättestort blad, så mamma trodde inte ens att Thone skulle hitta den och var beredd med en ny dummie. Thone var superduktig och hittade den snabbt, och fick med sig både dummien och det stora bladet.

Vid en av markeringarna hade vi så mycket buskar och grejer framför oss att Thone inte kunde se ett dugg. Hon tog sig rakt ner genom djungeln, och tog rakaste vägen mot dummien genom vassen. Två gånger blev det lång väg upp till mig, men hon höll kvar dummien och väntade med att skaka tills att jag fått den i handen.

På söket blev det sju fåglar och en kanin. Jag passade på att träna jaktfot en bit av sträckan fram till mamma som stod och väntade på oss, och sen fick Thone sitta kvar medan jag gick fram och hälsade. Innan mamma gick ut med viltet fick Thone ta en titt i lådorna.

Det skulle bli intressant att se hur Thone skulle göra i söket, eftersom att hon inte är van vid vilt. Hon sprang glatt ut i söket iallafall, och det tog inte lång tid innan hon kom in med den första fågeln. Sedan kom dom in en efter en, och det verkade inte vara några större konstigheter. Vid något av dom fick hon ett bekräftande av mig som stöttning, men annars jobbade hon på själv.

Avlämningarna behöver bli stabilare, men jag fick de flesta i handen. Att två hamnade på marken berodde nog mest på mig, som gjorde olika saker med mina händer typ varje gång hon kom in. Jag får ta en funderare på hur jag vill att avlämningarna ska se ut, och själv vara tydligare.

Fem vilt kom in, och sen var Thone jättetrött. Mamma gick ut i söket som hjälp, men jag såg på Thone att hon var helt slut i huvudet så jag följde med ut jag också. Jag riktade Thone mot de tre vilten som var kvar, så att hon fick smaka på truten, anden och kaninen också.

Innan vi gick tillbaka till bilen fick Thone svalka av sig i ån igen.

Jag känner mig väldigt nöjd med dagens träning, och som mamma sa ”Det är bara att träna!”. Thone tycker att det är jätteroligt med apportering, hon har det i sig naturligt och tar vilt. Hon använder verkligen sin näsa, och när hon får vittring så ger hon sig inte förrän hon hittat apporten. Det är som sagt bara att träna. Vi fick med oss några vilt hem, så att vi kan göra ovanan till en vana.

12 juli, 2018 | Inga kommentarer »

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: