FB-R, funktionsbeskrivning retriever

Idag ringde klockan väldigt tidigt, för idag skulle jag och Thone iväg på något spännande! FRK Östgöta arrangerade ett FB-R, vilket mamma tipsade mig om för ett tag sedan och i förra veckan när det fortfarande fanns platser kvar så skickade jag ett mail där jag skrev att jag gärna ville få Thone beskriven men att jag behövde hinna göra det innan jobbet isånnafall.

Jag hade tur, och de kunde lägga oss först och det skulle vara samling redan vid 8-tiden. Därmed skulle jag gott och väl hinna i tid till jobbet, och även kanske hinna med mitt städpass också. Mamma gick också upp tidigt idag så att hon skulle kunna gå med och titta på Thone. Kullsyskonen Olga och Bingo har också gjort FB-R, så då är det ju intressant för mamma att kunna se och jämföra deras resultat.

FB-R har jag varken gjort eller sett förut, men det går till ungefär på samma sätt som MH och BPH. Man bara följer med sin hund och håller i kopplet eller halsbandet och så har man med sig en testledare hela tiden som talar om vad man ska göra. Det som beskrivs under ett FB-R är hundens jaktliga egenskaper, och eftersom att jag inte har fått arslet ur och kommit igång med apporteringsträningen med Thone än så skulle det bli väldigt intressant att se hur hon skulle göra.

Efter den här dagen känner jag att jag verkligen måste ta tag i apporteringsträningen, för Thone var jätteduktig och tyckte det var jättekul! Hon hade lite slarviga grepp och tog inte viltet vid första mötet, men så är hon ju ovan också. Det tunga föremålet, som jag tror vägde 3 kilo, det långa föremålet och föremålet som rörde sig greppade hon direkt och ordentligt, och allt skulle tillbaka till mig.

Utöver apporteringsintresse, gripande, grepp och bärande så testas även hundarna på ett tomt sök. De får se när det kastas sex stycken dummies på ett stort område, som kastaren plockar upp, och sedan får hunden arbeta i 3-4 minuter medan man själv bara står där tyst. Thone jobbade igenom hela området, i bra fart hela tiden, och slängde inte ens en blick åt mig! När beskrivaren var nöjd och jag fick kalla in Thone så klappade jag om och berömde henne ordentligt.

Vid momentet som kallas för lådan så gömdes en dummie i en liten transportbur, och när Thone inte kunde komma åt den så fortsatte hon att leta runt den. När jag fick gå fram och öppna buren så visade hon glatt var den fanns. Det sista momentet var skott, som man kan avstå om man vill. Jag stod med Thone i löst koppel och några sekunder efter att skottet gått så for hon iväg och ville apportera mera!

Mamma, som aldrig hållt i en videokamera förut, var snäll och filmade dagens FB-R så jag tänkte inte skriva så mycket mer om det. Jag själv känner mig väldigt nöjd över resultatet, och på den muntliga sammanfattningen så beskrevs Thone som en pigg och glad hund som tycker om att bära.

4 juni, 2017 | 1 kommentar »

1 kommentar till “FB-R, funktionsbeskrivning retriever”

  1. Nettan:

    Jag blev också väldigt nöjd.Thone gjorde som jag hoppades och trodde

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/3/5/4/tomik.se/httpd.www/wp-content/themes/default/comments.php on line 72

Namn:

Mail:

Hemsida: